Blogolj!

Steven Spielberg 70

2016.12.18.

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Steven Spielberg, minden idők egyik legsikeresebb rendezője. Olyan klasszikusokat köszönhetünk neki, mint A cápa, E.T. A földönkívüli, az Indiana Jones, a Jurassic Park és nem mellesleg egyik leghíresebb operatőrünk, Zsigmond Vilmos is az ő filmje fényképezésért vihette haza az Oscar-díjat.

Koltai Róbert 73

2016.12.16.

Koltai Róbert 1943. december 16-án született Budapesten. A gimnáziumi évei után a Színház- és Filmművészeti Főiskolát célozta meg, ahova nem sikerült az első jelentkezése, ezért két évig kereskedelem technikát tanult, majd újra próbálkozott, ám ezúttal már sikerrel járt. Tanulmányait végül 1968-ban fejezte be a főiskolán. Ezt követően Kaposváron a Csiky Gergely Színházban kezdte el hivatalosan is a karrierjét. Egy ideig pécsi, majd a budapesti Nemzeti Színházban, valamint a veszprémi Petőfi Színházban is játszott.

Kirk Douglas 100

2016.12.09.

Elképesztő, de Kirk Douglas kerek 100. születésnapját ünnepli a mai napon. Ő azon kevesek egyike, aki több mint 70 éves karrierjével a háta mögött képviseli mindazt, amit a nagy hollywoodi álomgyárként, vagy a filmvilág aranykoraként emlegetünk.

Amit nem biztos, hogy tudtál Walt Disney-ről

2016.12.05.

Ma lenne 115 éves Walt Disney, aki számos korosztálynak egyet jelent a mesékkel. Elérte azt, hogy történetei segítségével együtt sírjunk és együtt nevessünk szereplőivel. Neki köszönhetjük Miki egeret és a 101 kiskutyát, miatta okozott egy hatalmas törést az anyját sirató Bambi látványa és miatta drukkoltunk, hogy Hófehérke végre lerázza a gonosz banyát. Meséit ismerjük, de vajon őt is?

Woody Allen 81

2016.12.01.

Tavalyi összeállításunk idén is megállja a helyét, így Woody Allen legjobbjait születésnapja alkalmából újra elővesszük kicsit. 

Woody Allen filmjei sem szólnak többről, mint ami az élet: párkapcsolatok, szerelmek, szakítások, balhék, halál és az élet értelme. Bár alkotásaira könnyen rá lehet fogni, hogy a régi igazi woodyallenes filmek leginkább csak a felső középosztálybeli, sznob new yorki bölcsészeknek nyújthatnak szórakozást, de sajátos humora és a szerelmi nyűglődések valahol mindenkinek ismerősek, így ezek a történetek nem csak Manhattanben, hanem nálunk is klasszikusokká váltak.

Törőcsik 81

2016.11.23.

Tavaly már megemlékeztünk a színésznő kerek évfordulójáról, és most, egy év elteltével újra elővettük Törőcsik Mari pályafutásának főbb mozzanatait, illetve azt, hogy legközelebb miben láthatjuk játszani. 

Ma ünnepli 81. születésnapját Törőcsik Mari. Ő az a színésznő, akit mindenki ismer a fiataloktól kezdve az idősekig. Pályája 60 évvel ezelőtt indult, színházi és filmes karrierje azóta is töretlen. Munkáját számos kitüntetéssel – Kossuth-, Jászai Mari-, Balázs Béla-díjjal – jutalmazták, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze. Hogy miért is? Nem kell nagyon magyarázni, de azért idézzünk fel pár nagyszerű alakítást tőle.

Sylvester Stallone 70

2016.07.06.

Hihetetlen, de már hetven éves Sly, mindenki Rocky-ja, egy igazi cséplőgép, izomkolosszus és nők bálványa. Bár már fénye kissé megkopott, még nagypapakorba lépve is baromi menő, és az sem utolsó, hogy rajongói mellett a szakma is elismeri; februári Golden Globe-jához az évek során majdnem három Oscar-díjat is bezsebelt.

Címkék: szülinap

Fülük érjen bokáig!

2016.06.09.

Mostanában Johnny Depp feje fölött összecsaptak a hullámok, ugyanis Amber Heard színésznővel való házassága csúnya véget ér(t), és nem elég, hogy magánéleti válságával és botrányaival van tele az internet, még legújabb filmje, az Alice Tükörországban sem kap jó kritikákat. Ennek ellenére ne felejtsük el, hogy neki is volt egy jó hosszú időszaka, amikor a csúcson volt, és neki köszönhetjük az Ollókezű Edwardot, a Fedőneve: Donnie Brascot, vagy a Csokoládét is. Az 53 éves Depp éppen mélyponton van, de drukkolunk neki, hogy kimásszon a gödörből és hozzon még nekünk sok jó filmet. 

Címkék: szülinap

Füle érjen bokáig!

2016.06.07.

A legmenőbb ír, aki annyira kemény, hogy félkézzel leigázza a terroristákat, emberrablókat, vagy akár egy elvetemült farkassal is megküzd. Elhisszük neki, ha éppen kosztümös romantikus drámában teszi a szépet (Rob Roy), csillagközi harcokban vesz részt (Star Wars: Baljós Árnyak), egy repülőszerencsétlenség után vadállatokkal harcol (Fehér pokol) vagy már-már rutinszerűen menti meg családját a főgonosztól, akárhányszor csak vakációzni indulnának (Elrabolva 1-3). 

Címkék: szülinap

A vadnyugatról indult, tehetséges rendező lett belőle

2016.05.31.

Sergio Leone tette ismertté, mivel olyan filmekben kapott szerepet, mint a dollár-trilógia, vagyis az Egy maréknyi dollárért és a Pár dollárral többért hallgatag, névtelen főhőse és persze a Jó, a Rossz és a Csúf Szőkéje. Ezzel már a hatvanas években bevéste magát a köztudatba, ahonnan a mai napig sem kopott ki, sőt még így, a nyolcvanon túl is aktív, jelenleg is rendez. Clint Eastwood 86.

A szúrós tekintetet már ötven éve gyakorolja

Címkék: szülinap