hirdetés
Blogolj!

Fülük érjen bokáig!

2015.09.08.

Szegény David Arquette leginkább a a 15 (!) évvel ezelőtti Sikoly című Wes Craven horror saga béna kis Dewey-jaként és Courtney Cox férjeként égett emlékezetünkbe. Azért boldog 44.-et!

(kép forrása: www.okmagazine.com)

A karrierjében pont az ellenkező ívet futó Martin Freeman is ma lett 44, aki szintén kb 15 éve kezdte mutogatni magát a kamerák előtt A hivatalban, majd az Igazából szerelemben. Azóta meg mondanom sem kell, hogy jött egy kis Sherlock, egy kis Hobbit. HBD, Mr. Freeman!

(kép forrása: www.telegrpah.co.uk)

Ma lenne 90 éves Peter Sellers, aki talán az idősebb korosztálynak ismerősebb. Ő volt A rózsaszín párduc-filmek ügyefogyott Jacques Clouseau felügyelője, és hatalmas(ak)at alakított Kubrick egyik klasszikusában, a Dr. Strangelove-ban.

(kép forrása: www.npg.org.uk)

Címkék: szülinap

Fülük érjen bokáig!

2015.09.07.

A VÉRbeli olasz rendező, Dario Argento, a slasherek atyja, a félelemkeltés doktora ma 75 éves.

(kép forrása: www.thesandmanfilm.com)

A még mindig csak 28 éves Evan Rachel Wood is ma ünnepli a szülinapját, aki manapság a már felnőtt Billy Elliot, vagyis Jamie Bell mellett feleségeskedik.

(kép forrása: www.glamour.com)

Toby Jones, akit mostanában leginkább a Wayward Pines "isteneként" láthatunk, előtte pedig megtébolyodott a Berberian Sound Studio falai között, ma 49 éves.

(kép forrása: www.hackneycitizen.co.uk)

Címkék: szülinap

Az ember, aki mindenhol megjelent – Alfred Hitchcock

2015.08.13.

(kép forrása: www.the170.com)

116 év ide, vagy oda, Mr. H. sokáig fog még köztünk élni, hiszen olyan történeteket vitt vászonra, ahol a fesztültséget tapintani lehetett, az izgalom a tetőfokára hágott, de neki ez még nem volt elég; egy plusz csavar, egy váratlan fordulat mindig kellett filmjeibe. Alkotásai hiába 50-60 évesek, még mindig minőségiek és természetesen klasszikusok. Íme pár kihagyhatatlan film (a teljesség igénye nélkül) a Mestertől.

Kubrick 87

2015.07.26.

Nem pusztán rendező, hanem mozgóképes művész, akinek képi világa összehasonlíthatatlan másokéval, aki a látványon kívül ugyanolyan energiát fektetett a zenébe, ezáltal különleges atmoszférát teremtve filmjeinek. (kép forrása: www.listal.com)

Stanley Kubrickot kegyetlen zseninek tartották, aki a tökéletesség jegyében képest volt egy jelenetet akár ötvenszer is felvenni, misztikus hangulatának köszönhetően pedig A ragyogás című klasszikusáról legendák keringenek. A nagyszerű rendező ma lenne 87 éves.

Kubrick // One-Point Perspective from kogonada on Vimeo.

Címkék: szülinap

Philip Seymour Hoffman 48

2015.07.23.

Hollywood egyik legnagyobbja, aki nem a bulvárlapok címlapjain vált ismertté, hanem kiemelkedő tehetsége volt az, ami halhatatlanná tette őt. Az elkényeztetett újgazdag diáktól, a visszahúzódó ápolón keresztül a sziklaszilárd szellemi vezetőn át bárki bőrébe belebújt. Akár egy könnyed vígjátékról, vagy egy kőkemény drámáról volt szó, ő akkor is ugyanolyan erővel volt jelent a vásznon. Philip Seymour Hoffman, A színész, ma lenne 48 éves.

(kép forrása: www.stereogum.com)

Címkék: szülinap

Ó Kapitány, Kapitányom!

2015.07.21.

Az egyik legnagyobb nevettető, aki filmjeiben elsősorban mosolyt csalt az arcunkra, bár ő maga sosem volt igazán boldog. Humora, energiája, érzékenysége és tehetsége sugárzott a képernyőről, így itt egy összeállítás, ami a színész sokoldalúságát és felejthetetlen pillanatait mutatja be, természetesen a teljesség igénye nélkül. A tavaly elhunyt Robin Williams ma lenne 64 éves.

(kép forrása: www.parade.com)

Füle érjen bokáig!

2015.07.21.

Balázs Béla- és Kossuth-díj, Családi tűzfészek, Panelkapcsolat, fekete és fehér, Krasznahorkai, Őszi almanach, Werckmeister harmóniák, Kárhozat, naná, hogy Sátántangó, 7 és fél óra, lassúság, baktatás,  A londoni férfi és A torinói ló.

Munkássága a magyar filmtörténetben egyértelműen meghatározó, filmjeinek főhősei mindig a kisemberek, akik hol lakásproblémával, hol pedig magával a nyomorúságos élettel vívnak harcot. Egyedi stílusát és tehetségét világszerte elismerik. Bár be kell látni, hogy filmjei embert próbálóak, mindenképpen érdemes bepillantani a Tarr-univerzumba.

(kép forrása: www.walkerart.org)

 Tarr Béla, a fekete-fehér filmek mágusa, a hosszú beállítások mestere, a szomorú arcok ismerője, a maratoni filmek atyja, a lassú és savanyú (kurva) élet megfilmesítője, ma 60 éves.

Címkék: szülinap

Füle érjen bokáig!

2015.07.09.

Volt már katona, FBI ügynök, börtönőr és űrhajós, de mégis a szerethető, de kissé bárgyú Forrest Gump marad örökre. Tom Hanks, 59.

(kép forrása: www.onefilmfan.com)

Címkék: szülinap

Füle érjen bokáig!

2015.07.06.

Rocky és Rambo. Azt hiszem többet nem kell mondani. Stallone 69.

(kép forrása: www.urbansplatter.com)

Címkék: szülinap

Fülük érjen bokáig!

2015.06.28.

Repül az idő, hiszen John Cusack már 49 éves, mégis valószínűleg még mindig szerelmes lemezboltosként (Pop, csajok satöbbi), vagy kissé szerencsétlen bábjátékosként (John Malkovich menet) él a fejünkben. 

(kép forrása: www.mediashow.blog.hu)

Elég annyi, hogy aki a leghátborzongatóbb elmebeteget játszotta James Caan mellett a Tortúrában. Kathy Bates, 67.

(kép forrása: www.moviepilot.de)

Címkék: szülinap