Blogolj!

Fülük érjen bokáig!

2015.12.07.

Ma lenne 100 éves Eli Wallach, akinek neve összeforrt a minőségi westernnel a '60-as években. Ő volt a Csúf, Sergio Leone klasszikusában és a Keresztapa harmadik részében is láthattuk többek között.

Címkék: szülinap

Fülük érjen bokáig!

2015.12.05.

Bár már nincsenek közöttünk, a film világát a mai napig meghatározzák és munkáikban élnek tovább.

Walt Disney-t senkinek sem kell bemutatni, a kicsiktől a nagyokig mindenki ismeri nevét és nem utolsó sorban munkásságát. Első "gyermeke" Miki egér nemrég volt 87 éves, apja pedig ma lenne 114.

Címkék: szülinap

Füle érjen bokáig!

2015.12.04.

Jeff Bridges, mindenki Tökije ma dupla hatos. Vagány, laza, ha kell félelmetes, ha kell imádnivaló. Boldogat, Dude!

Címkék: szülinap

Fülük érjen bokáig!

2015.12.03.

A ma 85 éves Jean-Luc Godard, a francia új hullám egyik mérföldköve volt a '60-as években. Újszerű látásmódja és filmes felfogása a mai napig etalon rendezőtársaival egyetemben. Olyan korszakalkotó filmek kötődnek a nevéhez, mint a Kifulladásig, Bolond Pierrot, vagy a Hímnem, nőnem.

Címkék: szülinap

Füle érjen bokáig!

2015.12.01.

Let the sunshine, let the sunshine in! Avagy ma lett 64 éves Berger, vagyis Treat Williams, akit leginkább a legendás Hair című filmből ismerhet mindenki.

Címkék: szülinap

Fülük érjen bokáig!

2015.11.30.

Ha már szó volt a napokban a Szárnyas fejvadász folytatásról, akkor mindenképp fel kell köszöntenünk Rick Deckard kalandjainak megfilmesítőjét. Ridley Scott ma lett 78 éves.

Címkék: szülinap

Újra moziba kerülnek Woody Allen klasszikusai

2015.11.30.

Woody Allen, a neurotikus figurák koronázatlan királya december elsején kereken 80 éves lesz. Ennek tiszteletére a hazai filmszínházak országszerte több moziban is levetítik 3 örök klasszikusát és 2 másik filmjét is, amik ha nem is lettek klasszikusok mindenképpen szórakoztató darabok. Az Uránia moziban ezt a vetítéssorozatot december 1-jén este 7 órakor az Annie Hall nyitja meg, melyet az eredeti magyar szinkronnal tekinthet meg a közönség, ráadásképp igazi, 35 milliméteres kópiáról zajlik majd a vetítés.

Füle érjen bokáig!

2015.11.27.

Még csak 75 éves lenne Bruce Lee, a legendás színész, harcművész és legenda. Filmjei igazi klasszikusokká váltak nem csak a műfaj kedvelői számára, hanem a filmtörténetben is egyedülálló volt, hiszen a harcművészetet ötvözte a filmmel. Bár meglepően kevés ilyen jellegű mozija készült, mégis nagy hatással volt több rendezőre is (például Tarantinora a Kill Bill-filmek kapcsán).

Címkék: szülinap

Füle érjen bokáig!

2015.11.26.

Hihetetlen, de Tina Turner 76 éves lett. A rock nagyasszonya bármit, de tényleg bármit el tud énekelni, és ezt be is bizonyította - többek között - a 20 éves Bond-film kapcsán, a Goldeneye-al. Sajnos a színészkedést is kipróbálta az eléggé bénácskára sikerült Mad Max 3. részével, de erre igyekszik senki nem emlékezni.

Címkék: szülinap

Füle érjen bokáig!

2015.11.24.

A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező, a ma 61 éves Emir Kusturica, már a '80-as évek óta rendez, de leginkább a Cigányok ideje, az Underground és a Macska-jaj tette népszerűvé. 

Címkék: szülinap

Ezeket a cikkeket olvastad már?