Blogolj!

Év végén volt itt minden, ami szem-szájnak ingere

2015.12.30.

Bár még hivatalosan nem fejeződött be az év, az mindenképpen elkönyvelhető, hogy volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: fantasztikus szerzői film (Birdman), nagyon jól eltalált mesefilm (Agymanók, Minyonok), magyar sikerek (Liza, a rókatündér, Szerdai gyerek, Saul fia, Aranyélet) és Csillagok háborúja.

Tavasszal nosztalgiáztunk

2015.12.28.

Mozipremiereket tekintve az áprilistól júniusig tartó időszakot lehetne a nosztalgia korszaknak is hívni, ugyanis nem csak egy újabb király klasszikus, a Die Hard – Drágán add az életed! került újra vászonra, hanem két hónappal később a Harcosok klubja is.

Saul egyre jobban közeledik az Oscarhoz

2015.12.18.

Szép lassan, de egyre nagyobb az esély arra, amire nálunk nagyon ritkán van  példa. A Saul fia Oscar-esélyes. Szűkül a kör, és Nemes Jeles filmje már a legjobb kilenc film közé került be, amiből január 14-én választják ki azt az ötöt, ami élesben versenyezhet a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért. 2013-ban a Nagy füzet is eljutott idáig, reméljük, most nagyobb szerencsénk lesz. Drukkolunk!

Saul fia a legjobbak között!

2015.12.10.

Kihirdették a Golden Globe-díj jelöltjeit, ahol Nemes Jeles László filmjéért szoríthattunk. A drukkolás be is jött, hiszen a legjobb külföldi film kategóriában a Saul fia esélyes a Golden Globe-ra. Gratulálunk! (a teljes listát a jelöltekről itt tudjátok megnézni)

Ha magyar film, akkor díjeső

2015.11.23.

Nem csak a Szerdai gyerek tarolt a hétvégén, hanem a hatalmas sikernek örvendő Saul fia is, ami nem meglepő, hiszen amióta Cannes-ban bemutatták, azóta egyszerűen megállíthatatlanul söpör végig a világon.

Erdélyi Mátyás a Saul fia forgatása közben

Újra taroltak a magyarok külföldön

2015.09.29.

Nemes Jeles László filmje képtelen megállni. Sorra nyeri a nemzetközi díjakat, most a Saul fia operatőre, Erdélyi Mátyás nyerte el az Arany Kamera 300 díjat az operatőrök nemzetközi filmfesztiválján, Bitolában. A zsűri kiemelte azt, amit eddig a legtöbb kritikus is: a film történetmesélése kiemelkedő, a főszereplő előtérbe állítására összpontosít, miközben a lényeg a háttérben marad, mégis nagy jelentőséggel bír.

(kép forrása: www.nlcafe.hu)

A film a berlini és cannes-i filmfesztiválokon bemutatott alkotásokkal versenyzett, mint a Macbeth, Sicario - A bérgyilkos vagy a Victoria. Ha a film így folytatja tovább, akkor nagy eséllyel újabb sikereket könyvelhet el, hiszen legközelebb, október 6-án a New York-i filmfesztiválon láthatják a nézők.

Nemesék megint felbukkantak

2015.09.21.

Ezúttal a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál kapcsán az Indiewire készített egy listát, a legjobban együttműködő filmes párosokról, csapatokról. A listán van többek között a dán Férfiak és csirkék őrült brigádja, a TIFF-en nyert Room stábja, a Cinefesten vetített A homár rendezője és főszereplője és ami nekünk a legfontosabb: természetesen Röhrig Géza és Nemes László is ott virít a Saul fiával.

(kép forrása: www.indiewire.com)

Magyarok uralták a szarajevói filmfesztivált is

2015.08.24.

Szombaton ért véget a szarajevói filmfesztivál, ahol  - ahogy lenni szokott - ki is osztották a díjakat. Nemes Jeles László filmje, a Saul fia, ahogy Cannes-ban, úgy itt is sikert aratott; a játékfilmes zsűri különdíjával lett gazdagabb az alkotás, illetve Almási Tamás Tititá című dokumentumfilmje is díjazott lett, ami egy nehéz sorsú fiú küzdelmét és zenei tehetségének kibontakoztatását követi nyomon.

(kép forrása: www.mozinet.hu)

A Saul fia hódítása természetesen még nem ért véget, hiszen az Oscarra ezt a filmet nevezte Magyarország, illetve még előtte a szeptemberben 25-én kezdődő New York-i Filmfesztiválon is fel fog tűnni.

Nemes Jeles László a nagyok között

2015.08.18.

A Saul fia sikerének köszönhetően világszerte felfigyeltek a magyar filmesre, Nemes Jeles Lászlóra. Ez most azt jelenti, hogy számos hollywoodi ügynökség versengett kegyeiért és ő döntött is; az United Talent Agency-vel szerződött le. Olyan nagy nevek tartoznak ehhez az ügynökséghez, mint például Harrison Ford, Benedict Cumberbatch vagy Johnny Depp, vagyis Nemes Jeles igazi amerikai álmomba illő helyzete most már a  valóság. Persze a rendező a már megszokott visszafogott stílusában nyilatkozott a dologról, de mi tűkön ülve várjuk, hogy mik lesznek a további lépések a szuperkarrier felé.

(kép forrása: www.mozistar.hu)

Ha díj, akkor Saul fia

2015.07.06.

Már megint Saul fia, és már megint egy díj közelében. A most pénteken indult Karlovy Vary Filmfesztiválon jelentették be a Lux-díj jelöltjeit (Európai Parlament filmművészeti díja) és köztük van Nemes Jeles László filmje is. Július végén, Rómában kiválasztanak hármat a legjobb tízből, amiket az EU-ban ősztől vetítenek majd, így segítve a forgalmazást. Majd decemberben lesz a díjátadó Strasbourgban. Addig viszont dübörög itthon továbbra is a film, hiszen kb egy hónapja fut a mozikban és már több, mint 55 ezren látták. A jelöltek között nem csak a Saul fián dolgoztak magyarok, hanem még a Totó és nővérei című dokumentumfilmen is, ami román-német-magyar koprodukcióban készült, illetve a listán szerepel még az a Grímur Hákonarson, akinek Rams című filmje nyert idén Cannes-ban, az Un Certain Regard szekcióban. 

(kép forrása: www.luxprize.eu)

A jelöltek teljes listája:

45 years Andrew Haigh (Anglia)

A Perfect Day - Fernando León de Aranoa (Spanyolország)

Rams Grímur Hákonarson (Izland, Dánia)

The Measure of a Man - Stéphane Brizé (Franciaország)

Mediterranea - Jonas Carpignano (Olaszország, USA, Németország, Franciország, Katar)

Mustang Deniz Gamze Ergüven (Franciaország, Németország, Törökország, Katar)

Saul fia - Nemes Jeles László (Magyaroszág)

Totó és nővérei - Alexander Nanău (Románia, Magyarország, Németország)

The Lesson - Kristina Grozeva and Petar Valchanov (Bulgária, Görögország)

The High Sun - Dalibor Matanić (Horvátország, Szlovénia, Szerbia)