Blogolj!

Érdekességek az Oscar eddigi történetéből

2016.02.01.

Közeledik az Oscar-gála, ezért ebben a hónapban körüljárjuk kicsit, mégis honnan indult a díjátadó, milyen botrányok, sikerek és bukások kötődnek hozzá. Cikksorozatunk első része az érdekességeket, a nagy elsőket és veszteseket veszi górcső alá.

Micimackó és az Oscar-jelölt filmek

2016.01.30.

Az alábbi kis összeállítást az idei Oscar-jelölt filmekből és a Micimackó egy-egy hozzáillő jelenetéből rakta össze egy lengyel filmes blogA visszatérő ugyan adja magát, de a többi, mint a Nyuszi Matt Damon vagy a Tarantinós Százholdas Pagony buli valóban zseniálisra sikerült poén. 

A visszatérő

Többen is bojkottálják az Oscar-gálát

2016.01.19.

Spike Lee rendező és Jada Pinkett Smith színésznő is bojkottálja az idei Osca-gálát, ugyanis szerintük elfogadhatatlan, hogy már második éve csak fehér színészeket jelölnek a főbb kategóriákban. 

Bejelentették a 2016-os Oscar jelölteket – Itt a teljes lista

2016.01.14.

Ma délután olyan nevek jelentették be az idei jelölteket, mint Guillermo del Toro, Ang Lee vagy John Krasinski, aki a – mi nagy örömünkre – Saul fiát is kihirdette. Idén már a 88. alkalommal fogják megrendezni a filmes díjak és gálák netovábbját és a házigazda személyében Chris Rock lesz látható. Idén azonban nekünk is van okunk izgulni, hiszen nem csak az lesz a nagy kérdés, hogy végre eljön-e az „Oscar bácsi” Leonardo DiCapriónak, hanem az is, hogy egy magyar alkotás, az 1981-es Szabó István film, a Mephisto után ismét elnyeri-e az aranyszobrocskát. Azonban, még ha nem is sikerül nyernünk már a jelölés is óriási elismerésnek számítés az első magyar Golden Globe-díjjal is büszkélkedhetünk. Íme, a jelöltek teljes listája: 

Oscar-jelölt lett a Saul fia!

2016.01.14.

A legjobb öt idegen nyelvű film közé választották Nemes Jeles László filmjét, vagyis van miért izgulnunk február 28-án, az Oscar gálán. Magyar alkotások közül utoljára Szabó István Hanussenje volt ilyen közel a díjhoz, 1989-ben. Oscart pedig szintén egy Szabó-film, a Mephisto nyert 1981-ben.

Év végén volt itt minden, ami szem-szájnak ingere

2015.12.30.

Bár még hivatalosan nem fejeződött be az év, az mindenképpen elkönyvelhető, hogy volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: fantasztikus szerzői film (Birdman), nagyon jól eltalált mesefilm (Agymanók, Minyonok), magyar sikerek (Liza, a rókatündér, Szerdai gyerek, Saul fia, Aranyélet) és Csillagok háborúja.

Madárember, Liza és egy jazzdobos volt a kedvenc az év elején

2015.12.27.

Eljött az év vége, vagyis itt az ideje, hogy visszatekintsünk 2015-re, és szemezgessünk a filmek, filmes események háza tájáról.

Oscar és Saul

2015.06.26.

A 2016-os Oscar gála még messze van, de már javában megy a latolgatás, hogy melyik filmek lesznek a befutók jövőre. Most mi is érdekeltek vagyunk, hiszen Nemes Jeles László filmjét, a Saul fiát küldjük ki, és az IndieWIRE szerint van is esély a győzelemre, nem is egy, hanem máris öt kategóriában: legjobb film, legjobb idegen nyelvű film, legjobb vágás, legjobb hangvágás, legjobb hangkeverés.

(kép forrása: www.mozimaniaapp.hu)

Sault az Oscarra

2015.06.11.

Mától vetítik a hazai mozik a Saul fiát és a mai napon jött a hír, miszerint Nemes Jeles László filmjét indítják a 2016-os Oscaron is, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Nem csoda, hiszen a cannes-i filmfesztivál óta megállíthatatlan a film; a hazai bemutató előtt máris behozta, sőt, túlszárnyalta a költségeit, és a java még hátra van.

(kép forrása: www.fantasyfilm.hu)