Blogolj!

Magyar kisfilm az Oscar-jelöltek között!

2017.01.24.

Nem nagyon szoktuk meg, hogy különösen izgulni kelljen az Oscar-díjátadón, de tavaly megtört a több évtizedes jég a Saul fiával, és idén is folytatódik a sorozat, ugyanis Oscar-díjra jelölték Deák Kristóf Mindenki című alkotását a legjobb élőszereplős kisfilmek kategóriájában. Erre 53 éve nem volt példa, akkor Szabó István Koncert című darabja volt jelölt.

Mindenki tavasszal a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon debütált, akkor ezt írtuk róla:

Baromi hangulatos, finomra hangolt nosztalgiát hordoz magában a Mindenki, de Deák Kristóf filmje nem csak a profi atmoszférateremtésről, hanem a bátorságról, összetartásról és igazságosságról szól. És ez pláne akkor üt nagyot, ha kontrasztba van állítva a felnőtt, józannak és értelemszerűnek tűnő „valóság” a gyerekkori igazságérzettel.

Az alkotás egyre közelebb került az Oscar-esélyesek közé, amit a számos külföldi elismerés is sugallt már. Ma délután 14:20-kor kezdték el bejelenteni az aranyszoborra esélyeseket, és a szurkolás bevált: Mindenkiért izgulhatunk február 27-én.

(Ezt a bejegyzést és más érdekességeket olvashatsz már a movie.hu-n is!)

Bearanyozódott 2016-os év

2016.12.27.

Év eleje a filmesek és a filmrajongók körében is elsősorban a díjszezonról szól, vagyis jöhet a Golden Globe, Oscar, hogy csak a nagyokat említsük. Kivételesen nekünk is volt izgulnivalónk, és végre megtapasztalhattuk hosszú idő után, milyen is az, amikor egy magyar film Oscar-díjas lesz. De haladjunk sorjában, év végi összefoglalónk első részében nézzük meg mik voltak a fontosabb filmes momentumok év elején.

Női és férfi mellékszereplő-jelölt is lehet egyszerre az amerikai színész

2016.12.09.

Az Akadémia az elmúlt években nagyon igyekezett azon, hogy a lehető legpolkorrektebb legyen az Oscarral kapcsolatban (tavaly volt is ebből balhé), és talán ezért is fordulhat elő az, hogy jövőre egy személyt legjobb női és férfi mellékszereplő kategóriában is jelölhetnek Oscar-díjra.

Natalie Portman ismét az Oscarra hajt - Jackie előzetes

2016.12.07.

Korábban már írtuk, hogy a Fekete hattyúval Oscar-díjat nyert Natalie Portman fogja eljátszani John F. Kennedy özvegyét egy készülő produkcióban. A Jackie Kennedy 1963-as merényletét követő 7 napot fogja bemutatni Jacqueline Kennedy-vel a középpontban. A film még időben van ahhoz, hogy harcba szálljon az Oscarért és sokan már most Oscart kiáltanak Portmannek, aki teljesen átszellemült az egykori First Ladyvé. Hazai bemutató 2017. február 9. 

Jimmy Kimmel lesz a 2017-es Oscar-gála házigazdája

2016.12.06.

Ez lesz az első alkalom, hogy a népszerű amerikai talk show-házigazda vezeti a díjátadó ceremóniát, amelyet február 26-n rendeznek meg a Los Angeles-i Dolby Színházban. Kimmel korábban már remekül bevált az Amerikai Zenei Díjak átadásának műsorvezetőjeként és kétszer - 2012-ben, valamint legutóbb 2016-ban - az Emmy-díjátadót is ő vezényelte le, ahol szénné szívatták egymást országos cimborájával, Matt Damonnal. Ez valószínűleg az Oscar-gálán sem lesz másként és mi ennek nagyon örülünk.

Egy lépéssel közelebb került az Oscarhoz a magyar film

2016.11.24.

Az Amerikai Filmakadémia szerdán két kategóriában is előzetes listát hirdetett (animációs rövidfilm, élőszereplős rövidfilm) az Oscar-díjra esélyes filmek közül. Az élőszereplős kisfilmek legjobb tízes csapatába pedig Deák Kristóf alkotása is bekerült. 

Megérte az a sok törött csont; Jackie Chan Oscart kapott

2016.11.14.

Szombat este a nyolcadik Governors Awards gálán a 62 éves  Jackes Chant díjazták. Ezzel hivatalosan is elindult a díjszezon. 

Megvan melyik magyar filmet nevezzük az Oscarra

2016.08.31.

Tegnap dőlt el, hogy Till Attila Tiszta szívvel című alkotásával nevezünk a jövő év elején tartott 89. Oscar-díjátadóra, a legjobb idegen nyelvű film kategóriáján belül.

Oscar-díjas a Saul fia!

2016.02.29.

A filmszeretők körében az Oscar az az éves esemény, amire különösen odafigyel mindenki. A 88. gála viszont most plusz izgalmakat is ígért, hiszen majdnem 30 év óta először képviselte hazánkat egy film. Az izgalom kifizetődött, hiszen Oscar-díjas lett a Saul fia.

Címkék: Oscar-díj, Saul fia

Oscar-totó, avagy ki lesz a befutó? – Legjobb film

2016.02.27.

A mellék- és főszereplők után a rendezőkkel foglalkoztunk, most végezetül a rendezők alkotásai a sorosak. Tehát jöjjenek a legjobb filmek.