Blogolj!

Enyedi Ildikó: A filmakadémia nyitottságát látom az Oscar-jelölésben

2018.01.24.

Az amerikai filmakadémia nyitottságát látja a Testről és lélekről című film Oscar-jelölésében Enyedi Ildikó. A rendező erről azon a kedd esti sajtótájékoztatón beszélt, amelyet a testület bejelentését követően tartottak Budapesten.

Deák Kristóf nem szeretné mindig az Oscar-díját nézni

2017.03.09.

Fotó: Kallos Bea-MTI

A Mindenki nem pedagógusok elleni kiáltványnak készült - hangsúlyozta szerdán Budapesten Deák Kristóf, az Oscar-díjas rövidfilm rendezője, aki elmondta azt is: örül, hogy a film teljesen ellentétes értelmezéseket szült.

Kiosztották a Magyar Filmdíjakat - A martfűi rém lett a legjobb film

A Magyar Filmhétről a legjobb játékfilmnek járó díjat A martfűi rém vihette haza. A vasárnap esti budapesti gálán már másodszor adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 23 kategóriában.

Akikről Hollywood beszél

2017.03.03.

Nem véletlenül van mindenki oda a Mindenkiért (többek között persze mi is), hiszen nosztalgikus, kedves, letisztult és nem mellesleg jó fej gyerekek vannak benne. És mint tudjuk, kutyával és gyerekkel mindent el lehet adni. A Mindenkiben kutya nincs, de gyerek annál több, és ez nem csak itthon, de Hollywoodban is hatott: Oscar-díjas lett Deák Kristóf kisfilmje hétfő hajnalban. Azóta pedig mindenki tudja már, hogy kik azok az énekes gyerekek a filmből és mi az a Bodzavirág.

Újabb magyar Oscar!

Deák Kristóf még a gála előtt pózol Oscar-díjakkal

Évtizedekig jó messzire elkerült minket az Oscar-díj, legfeljebb csak jelölésig futotta, de tavaly megtört az „átok” a Saul fiával, idén pedig folytatódik a sikerszéria Deák Kristóf kisfilmjével. Újabb magyar Oscar-díjasunk van!

Hajdu Szabolcs filmje tarolt a Magyar Filmkritikusok Díjátadóján

2017.02.03.

A Magyar Filmkritikusok Díját idén már 55. alkalommal adták át az előző év legjobbnak ítélt teljesítményeiért. A díjátadón az Ernelláék Farkaséknál a fődíj mellett a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta.

Szabó István: Deák Kristóf filmje felhívja a figyelmet Magyarországra

2017.01.26.

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjének Oscar-díjra jelölése azért fontos, mert a Saul fiához hasonlóan felhívja a figyelmet arra, hogy van egy kis ország, ahol érdekes filmeket készítenek sorozatban, egymás után - mondta Szabó István Oscar-díjas rendező az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában. 

Magyar kisfilm az Oscar-jelöltek között!

2017.01.24.

Nem nagyon szoktuk meg, hogy különösen izgulni kelljen az Oscar-díjátadón, de tavaly megtört a több évtizedes jég a Saul fiával, és idén is folytatódik a sorozat, ugyanis Oscar-díjra jelölték Deák Kristóf Mindenki című alkotását a legjobb élőszereplős kisfilmek kategóriájában. Erre 53 éve nem volt példa, akkor Szabó István Koncert című darabja volt jelölt.

Mindenki tavasszal a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon debütált, akkor ezt írtuk róla:

Baromi hangulatos, finomra hangolt nosztalgiát hordoz magában a Mindenki, de Deák Kristóf filmje nem csak a profi atmoszférateremtésről, hanem a bátorságról, összetartásról és igazságosságról szól. És ez pláne akkor üt nagyot, ha kontrasztba van állítva a felnőtt, józannak és értelemszerűnek tűnő „valóság” a gyerekkori igazságérzettel.

Az alkotás egyre közelebb került az Oscar-esélyesek közé, amit a számos külföldi elismerés is sugallt már. Ma délután 14:20-kor kezdték el bejelenteni az aranyszoborra esélyeseket, és a szurkolás bevált: Mindenkiért izgulhatunk február 27-én.

(Ezt a bejegyzést és más érdekességeket olvashatsz már a movie.hu-n is!)