Blogolj!

Érdekességek az Oscar eddigi történetéből

2016.02.01.

Közeledik az Oscar-gála, ezért ebben a hónapban körüljárjuk kicsit, mégis honnan indult a díjátadó, milyen botrányok, sikerek és bukások kötődnek hozzá. Cikksorozatunk első része az érdekességeket, a nagy elsőket és veszteseket veszi górcső alá.

Magyar filmek, magyar filmek mindenhol

2016.01.29.

Már írtunk a készülőben lévő hazai alkotásokról, most itt van egy újabb adag, tehát készüljünk, idén sem maradunk magyar filmek nélkül.

Címkék: lista, Rövidzárlat

Amiért szerettük Alan Rickmant

2016.01.14.

2016 elég rosszul indult, hiszen az év első napján tudtunk meg hírt, hogy Zsigmond Vilmos meghalt, majd váratlanul David Bowie, most pedig Alan Rickman is távozott az élők sorából. De hogy ne szomorúan maradjon meg emlékeinkben a brit színész, így összeszedtünk pár emlékezetes pillanatot tőle, amik bizonyítják tehetségét, sokoldalúságát és humorát.

Címkék: Gyász, lista

Bejelentették a 2016-os Oscar jelölteket – Itt a teljes lista

2016.01.14.

Ma délután olyan nevek jelentették be az idei jelölteket, mint Guillermo del Toro, Ang Lee vagy John Krasinski, aki a – mi nagy örömünkre – Saul fiát is kihirdette. Idén már a 88. alkalommal fogják megrendezni a filmes díjak és gálák netovábbját és a házigazda személyében Chris Rock lesz látható. Idén azonban nekünk is van okunk izgulni, hiszen nem csak az lesz a nagy kérdés, hogy végre eljön-e az „Oscar bácsi” Leonardo DiCapriónak, hanem az is, hogy egy magyar alkotás, az 1981-es Szabó István film, a Mephisto után ismét elnyeri-e az aranyszobrocskát. Azonban, még ha nem is sikerül nyernünk már a jelölés is óriási elismerésnek számítés az első magyar Golden Globe-díjjal is büszkélkedhetünk. Íme, a jelöltek teljes listája: 

Van élet a Star Warson túl is

2016.01.08.

A 2015-ös év leginkább a Csillagok háborújáról szólt, és ahogy közeledett az év vége, úgy ez az őrület egyre csak fokozódott. Emellett persze készült számtalan más film is, amik szintén figyelmet érdemelnek, csak visszhangjuk a lézerkardok suhogása közben elhalkult. Ezekből szemezgetünk.

Nyáron az akció és a cukiság hódított

2015.12.29.

De nem csak animált lényecskék és szuperhősök, hanem magyar sikerek is voltak az év közepén.

Tavasszal nosztalgiáztunk

2015.12.28.

Mozipremiereket tekintve az áprilistól júniusig tartó időszakot lehetne a nosztalgia korszaknak is hívni, ugyanis nem csak egy újabb király klasszikus, a Die Hard – Drágán add az életed! került újra vászonra, hanem két hónappal később a Harcosok klubja is.

Madárember, Liza és egy jazzdobos volt a kedvenc az év elején

2015.12.27.

Eljött az év vége, vagyis itt az ideje, hogy visszatekintsünk 2015-re, és szemezgessünk a filmek, filmes események háza tájáról.

Amiket 2015-ben szerettünk

2015.12.26.

Erős volt a 2015-ös év filmek szempontjából, és ami még nagyobb örömöt okozott, hogy magyar alkotások is születtek, nem is akármilyen eredménnyel. A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összeszedni, hogy mik voltak azok a filmek, amiket szerettünk.

Makk Károly 90

2015.12.22.

Ma ünnepli a kerek 90. születésnapját az egyik legnagyobb magyar filmrendezőnk, Makk Károly. Már pályája elején megmutatkozott egyedi látásmódja és tehetsége, aminek köszönhetően gyorsan kultusz alakult ki köré. A színésznők rendezőjének is nevezett Makk Károly számos szakmai elismerésekben részesült, köztük a Balázs Béla-díj, Kossuth-díj, Érdemes- és Kiváló művész, A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal és a Nemzet Művésze. Kétség sem fér hozzá, hogy kiváló karriert és filmes hagyatékot tudhat maga mögött, amiből most néhányat fel is idézünk.