Blogolj!

Woody Allen 81

2016.12.01.

Tavalyi összeállításunk idén is megállja a helyét, így Woody Allen legjobbjait születésnapja alkalmából újra elővesszük kicsit. 

Woody Allen filmjei sem szólnak többről, mint ami az élet: párkapcsolatok, szerelmek, szakítások, balhék, halál és az élet értelme. Bár alkotásaira könnyen rá lehet fogni, hogy a régi igazi woodyallenes filmek leginkább csak a felső középosztálybeli, sznob new yorki bölcsészeknek nyújthatnak szórakozást, de sajátos humora és a szerelmi nyűglődések valahol mindenkinek ismerősek, így ezek a történetek nem csak Manhattanben, hanem nálunk is klasszikusokká váltak.

Törőcsik 81

2016.11.23.

Tavaly már megemlékeztünk a színésznő kerek évfordulójáról, és most, egy év elteltével újra elővettük Törőcsik Mari pályafutásának főbb mozzanatait, illetve azt, hogy legközelebb miben láthatjuk játszani. 

Ma ünnepli 81. születésnapját Törőcsik Mari. Ő az a színésznő, akit mindenki ismer a fiataloktól kezdve az idősekig. Pályája 60 évvel ezelőtt indult, színházi és filmes karrierje azóta is töretlen. Munkáját számos kitüntetéssel – Kossuth-, Jászai Mari-, Balázs Béla-díjjal – jutalmazták, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze. Hogy miért is? Nem kell nagyon magyarázni, de azért idézzünk fel pár nagyszerű alakítást tőle.

Ilyen jövő? Kösz, nem! – Az elmúlt évek legjobb sci-fi filmjei

2016.11.20.

Most, hogy az év egyik legjobban várt sci-fije befutott végre, lelkesen kutakodtunk az elmúlt évek hasonló alkotásaiból, hogy megnézzük mit is ajánlanak nekünk a jövőre nézve a filmesek. Azt megállapíthatjuk, hogy az emberiség eléggé trében lesz a készítők szerint, viszont a sztorik és megalkotásuk ennek ellenére ütősek, néha csak a látványra megy rá, de néhol el is gondolkoztat.

Nincs mese, beköltözünk a mozikba

2016.07.27.

Az előzetesáradat most sem maradt el, így itt egy elég velős összeállítás azokból a mozifilmekből, amik még ebben az évben, illetve jövőre lesznek láthatóak a nagyvásznon. Az biztos, unatkozni nem fogunk.

Ízelítő a Friss Hús utolsó napjának filmjeiből

2016.04.02.

Az előző ajánló után, most nézzük, mit tartogat a vasárnap. 

Címkék: dráma, Fesztivál, lista

Frissek, zamatosak, rövidek – Friss Hús rövidfilmfesztivál

2016.04.01.

A fesztiválon elsősorban fiatal filmesek rendezéseit láthatják a nézők, amik iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. A Magyar Filmhéten is érezhető volt már, hogy a leendő, vagy épp nemrégiben végzett rendezők igazán megtalálták a helyüket a kisfilmek világában, mivel játékidejüket (legyen az csak 5, vagy akár 35 perces is) és történetüket tekintve jól kihasználják lehetőségeiket, kellő komolysággal és érzékenységgel nyúlnak az alkotásokhoz. Nézzük, mit tartogat a péntek a közönség számára.

Kossuth-díjak a filmszakmában

2016.03.15.

Egy évvel ezelőtt még csak a szakmabelieknek mondott valamit az a név, hogy Nemes Jeles László, vagy Erdély Mátyás, Röhrig Géza neve sem csengett ismerősen, aztán májusban jött a cannes-i filmfesztivál, ahol egy csapásra minden figyelem erre a három emberre szegeződött, illetve közös filmjükre, a Saul fiára. Majd jöttek nyáron és ősszel a külföldi filmfesztiválok, egy Golden Globe-díj, majd két héttel ezelőtt ez az egész diadalmenet az Oscarban csúcsosodott ki. Nem csoda, hogy minden jelentős díjat bezsebelt, amit csak egy film megszerezhet, így ma, március 15-én a készítőket Kossuth-díjjal jutalmazzák.

Oscar-díjasok, akik nem vették át díjaikat

2016.02.22.

Most, hogy beléptünk a célegyenesbe, és hat nap múlva megtudjuk, hogy kik vihetik haza idén a hőn áhított aranyszobrot, nézzük azokat, akik ugyan megkapták az Oscart, de valamiért nem vették át azt. Olyan hiányzókat veszünk számba, mint például Paul Newman, Elizabeth Taylor, vagy Katharine Hepburn. És vajon igazoltak voltak ezek a hiányázások? Most kiderül.

Oscar-legek

2016.02.20.

Az eddigi 87 Oscar-gála során akadtak botrányos, meglepő, örömteli és megható pillanatok. Az emlékezetesebb eseményeket és a nagy legeket most összegyűjtöttük, hogy ezzel is hangolódjunk az egy hét múlva tartandó Oscar-estre.

Magyarok az Oscar közelében

2016.02.06.

27 év után újra Oscar közelbe került egy magyar film, a Saul fia. Nemes Jeles László művével már a kilencedik jelölésnél tartunk a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Ennek a hírnek az alkalmából összeszedtük ebben a kategóriában az eddigi jelöléseinket és nyerteseinket is. Lássuk a legnagyobb sikereinket!