Blogolj!

Frissek, zamatosak, rövidek – Friss Hús rövidfilmfesztivál

2016.04.01.

A fesztiválon elsősorban fiatal filmesek rendezéseit láthatják a nézők, amik iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. A Magyar Filmhéten is érezhető volt már, hogy a leendő, vagy épp nemrégiben végzett rendezők igazán megtalálták a helyüket a kisfilmek világában, mivel játékidejüket (legyen az csak 5, vagy akár 35 perces is) és történetüket tekintve jól kihasználják lehetőségeiket, kellő komolysággal és érzékenységgel nyúlnak az alkotásokhoz. Nézzük, mit tartogat a péntek a közönség számára.

Kossuth-díjak a filmszakmában

2016.03.15.

Egy évvel ezelőtt még csak a szakmabelieknek mondott valamit az a név, hogy Nemes Jeles László, vagy Erdély Mátyás, Röhrig Géza neve sem csengett ismerősen, aztán májusban jött a cannes-i filmfesztivál, ahol egy csapásra minden figyelem erre a három emberre szegeződött, illetve közös filmjükre, a Saul fiára. Majd jöttek nyáron és ősszel a külföldi filmfesztiválok, egy Golden Globe-díj, majd két héttel ezelőtt ez az egész diadalmenet az Oscarban csúcsosodott ki. Nem csoda, hogy minden jelentős díjat bezsebelt, amit csak egy film megszerezhet, így ma, március 15-én a készítőket Kossuth-díjjal jutalmazzák.

Oscar-díjasok, akik nem vették át díjaikat

2016.02.22.

Most, hogy beléptünk a célegyenesbe, és hat nap múlva megtudjuk, hogy kik vihetik haza idén a hőn áhított aranyszobrot, nézzük azokat, akik ugyan megkapták az Oscart, de valamiért nem vették át azt. Olyan hiányzókat veszünk számba, mint például Paul Newman, Elizabeth Taylor, vagy Katharine Hepburn. És vajon igazoltak voltak ezek a hiányázások? Most kiderül.

Oscar-legek

2016.02.20.

Az eddigi 87 Oscar-gála során akadtak botrányos, meglepő, örömteli és megható pillanatok. Az emlékezetesebb eseményeket és a nagy legeket most összegyűjtöttük, hogy ezzel is hangolódjunk az egy hét múlva tartandó Oscar-estre.

Magyarok az Oscar közelében

2016.02.06.

27 év után újra Oscar közelbe került egy magyar film, a Saul fia. Nemes Jeles László művével már a kilencedik jelölésnél tartunk a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Ennek a hírnek az alkalmából összeszedtük ebben a kategóriában az eddigi jelöléseinket és nyerteseinket is. Lássuk a legnagyobb sikereinket! 

Érdekességek az Oscar eddigi történetéből

2016.02.01.

Közeledik az Oscar-gála, ezért ebben a hónapban körüljárjuk kicsit, mégis honnan indult a díjátadó, milyen botrányok, sikerek és bukások kötődnek hozzá. Cikksorozatunk első része az érdekességeket, a nagy elsőket és veszteseket veszi górcső alá.

Magyar filmek, magyar filmek mindenhol

2016.01.29.

Már írtunk a készülőben lévő hazai alkotásokról, most itt van egy újabb adag, tehát készüljünk, idén sem maradunk magyar filmek nélkül.

Címkék: lista, Rövidzárlat

Amiért szerettük Alan Rickmant

2016.01.14.

2016 elég rosszul indult, hiszen az év első napján tudtunk meg hírt, hogy Zsigmond Vilmos meghalt, majd váratlanul David Bowie, most pedig Alan Rickman is távozott az élők sorából. De hogy ne szomorúan maradjon meg emlékeinkben a brit színész, így összeszedtünk pár emlékezetes pillanatot tőle, amik bizonyítják tehetségét, sokoldalúságát és humorát.

Címkék: Gyász, lista

Bejelentették a 2016-os Oscar jelölteket – Itt a teljes lista

2016.01.14.

Ma délután olyan nevek jelentették be az idei jelölteket, mint Guillermo del Toro, Ang Lee vagy John Krasinski, aki a – mi nagy örömünkre – Saul fiát is kihirdette. Idén már a 88. alkalommal fogják megrendezni a filmes díjak és gálák netovábbját és a házigazda személyében Chris Rock lesz látható. Idén azonban nekünk is van okunk izgulni, hiszen nem csak az lesz a nagy kérdés, hogy végre eljön-e az „Oscar bácsi” Leonardo DiCapriónak, hanem az is, hogy egy magyar alkotás, az 1981-es Szabó István film, a Mephisto után ismét elnyeri-e az aranyszobrocskát. Azonban, még ha nem is sikerül nyernünk már a jelölés is óriási elismerésnek számítés az első magyar Golden Globe-díjjal is büszkélkedhetünk. Íme, a jelöltek teljes listája: 

Van élet a Star Warson túl is

2016.01.08.

A 2015-ös év leginkább a Csillagok háborújáról szólt, és ahogy közeledett az év vége, úgy ez az őrület egyre csak fokozódott. Emellett persze készült számtalan más film is, amik szintén figyelmet érdemelnek, csak visszhangjuk a lézerkardok suhogása közben elhalkult. Ezekből szemezgetünk.