Blogolj!

Idris Elba tévés BAFTA-díjat kap

2020.07.22.

Végre a britek is elismerik Idris Elba munkásságát, ugyanis a Luther és a Drót című tévésorozatok sztárja különdíjat kap a Brit Filmes és Televíziós Akadémia (BAFTA) július végi virtuális díjátadó gáláján.

Idris Elbának igaza van!

2020.07.19.
Kálovics Tibor

Korunk egyik legjobb brit színésze úgy véli, meglehetősen rossz irány, ha a rasszistának bélyegzett filmeket törlik a szolgáltatók felületeiről, ezért új ötlettel állt elő.

Fotó: variety.com

 

Eddig is tudni lehetett, hogy Idris Elba korunk egyik legjobb, de mindenképpen legkarizmatikusabb színes bőrű színésze, aki olyan alkotásokban bizonyított, mint a Luther című sorozat vagy a Thor-filmek. Nem is véletlen, hogy sokan őt szeretnék látni Daniel Craig utódjaként a filmvásznon James Bond szerepében, bár ez nemcsak amiatt kérdéses mert a 007-es először lenne fekete, hanem azért is mert Elba közel 50 éves. A színész azonban most egy nyilatkozatával is felhívta magára a figyelmet. 

Az Egyesült Államokból gyűrűző BLM-mozgalom számos klasszikus film vagy sorozat szolgáltatói platformokról való eltüntetését jelentette, mondván azok rasszista nézeteket tartalmaznak. A kettős mérce persze ebben az esetben is működött, hiszen akadtak olyan alkotások amik egy adott kort ábrázoltak és már rasszistának lettek bélyegezve (Elfújta a szél. Elba szerint azonban nem ez a megfelelő irány.  

Épp az ilyesmik miatt jött létre a korhatár-besorolás: ez jelzi, hogy egy bizonyos tartalom bárki számára, szülői felügyelettel, 15 vagy 18 éves kor fölött tekinthető-e meg. Ahhoz, hogy ítéletet tudj alkotni, ismerned kell az igazságot. Ehhez képest cenzúrázzák a rasszista részeket egy műsoron belül, vagy leveszik az egészet. Szerintem a nézőknek tudniuk kellene, hogy az az alkotó készített ilyen műsort is. Azért, hogy megmutassák, hallgatnak az idők szavára, és tisztelik a Black Lives Matter mozgalmat, törlik mindazt, amiről azt gondolják, hogy nem kellően árnyaltnak mai szemmel – ez érthető. De szerintem a fejlődés érdekében az embereknek tudniuk kell, hogy létezik a szólás szabadsága, csak épp közölni kell a nézőkkel, hogy mivel fognak szembesülni. Nem hiszek a cenzúrában.

A korhatár-besoroláshoz való hozzáállás ugyan sántít, mert az csak egy ajánlás, és bárki azt néz meg, amit akar, ám mégis az lenne a jó irány, amit Idris Elba mond, vagyis ha egy film egy korszellemet mutat be, akkor azt nem cenzúrázni kell, hanem a befogadójának megérteni. Más kérdés viszont, hogy a mai píszi-világban hány BLM-aktivista fogja kiforgatni Elba szavait és támadni a normálisan gondolkodó ember számára logikus gondolatait. 

Címkék: Idris Elba

Idris Elba is elkapta a koronavírust

2020.03.17.

Idris Elbát is megfertőzte a koronavírus, ezt maga a színész jelentette be a közösségi oldalán.