Blogolj!

Meghalt Sean Connery, az első 007-es

2020.10.31.
Dorogi László

A világhírű skót színész kilencven éves volt. James Bondként szerepelt az Oroszországból szeretettel, a Goldfinger, a Tűzgolyó, a Csak kétszer élsz, a Gyémántok az örökkévalóságnak és a nem hivatalos Soha ne mondd, hogy soha című epizódokban.

Halálhíréről a BBC számolt be.

Sean Connery 1930-ban szöletett Edinburghban egy szegény munkáscsalád gyermekeként. Családja anyagi helyzete miatt félbe kellett szakítania az általános iskolát, hogy dolgozhasson, segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként is vállalt munkát. Ezt követően csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahonnan azonban gyomorfekélye miatt leszerelték.

Életében mindig fontos szerepet játszott a sport, 1950-ben bronzérmet nyert a Mr. Universe versenyen. Ekkor kapta meg első színpadi szerepét színészként a South Pacific című musicalben, pedig akkor még futballistának készült. Érdekesség, hogy meghívást kapott a patinás angol klub, a Manchester United ificsapatába is, de addigra világossá vált számára, hogy a színészet az igazi útja.

1962-ig viszont csupán mellékszerepekben tűnt fel, amikor őt választották ki Ian Fleming legendás figurájának, James Bondnak a megformálására a Dr. No című filmben. A szerep elsöprő nemzetközi sikert hozott Connerynek, s a következő egy évtizedben őt azonosították a nézők a kultikus ügynök figurájával, a Dr. No után az Oroszországból szeretettel, a Goldfinger, a Tűzgolyó, a Csak kétszer élsz és a Gyémántok az örökkévalóságnak című epizódokban is ő alakította Bondot.

A töretlen népszerűség ellenére egy idő után megunta, hogy folyamatosan ugyanazt a karaktert kell alakítania és ki akart törni a sablonok keretei közül, ezért különböző műfajú filmekben vállalt szerepet, amelyek közül talán a legkiemelkedőbb a Sidney Lumet által rendezett A domb című filmdráma.

Az öregedés magával hozta számára a karakterszerepeket, amelyekben otthon érezte magát. A '70-es évek végén szerepelt az Aki király akart lenni című kalandfilmben, majd A nagy vonatrablásban is.

A következő világra szóló sikert az 1986-os Hegylakó című kultuszfilm hozta meg neki, majd szerepelt A rózsa neve című filmben is - ezért az alakításáért kapott először rangos kitüntetést pályafutása során, hiszen a Brit Filmakadémia a legjobb férfi színésznek járó BAFTA-díjjal jutalmazta.

Az Aki legyőzte Al Caponét című filmben egy rutinos ír zsarut formált meg, aki segít a rendőrség új vezetőjének, a fiatal Eliot Nessnek elkapni a hírhedt chicagói bandavezért, Al Caponét - akit Robert De Niro játszott. Alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-djjat is.

A '90-es években olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Robin, a tolvajok fejedelme, a Vadászat a Vörös Októberre, vagy a Sárkányszív. A nézők 2003-ban láthatták utoljára mozivásznon, ekkor döntött úgy, hogy visszavonul a színészettől.

A fáradhatatlan színész nagy skót hazafi, még a hetvenes években megalapította a Scottish International Education Trustot, az alapítványt mely a szegények oktatásában próbál meg segítséget nyújtani. Első feleségétől, az ausztrál Diane Cilento színésznőtől szülelett Jason fia, második nejét, a francia-marokkói festőművészt, Micheline Roquebrunet 1975-ben vette el.

Connery pályafutása során számos elismerésben is részesült: egyebek mellett megkapta a francia Becsületrendet, valamint 1990-ben életműdíjjal jutalmazta a Brit Filmakadémia. 1995-ben Cecil B. DeMille díjat kapott a Hollywood Foreign Presstől, 1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet. II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte – miután pár évvel korábban, mint skót nacionalistától, már megtagadták tőle az elismerést.

101 éves korában elhunyt az igazi Hófehérke

2020.10.23.

101 éves korában elhunyt Marge Champion amerikai táncos, színésznő, róla mintázták az első világhírű Disney-film, a Hófehérke és a hét törpe karakterét.

Meghalt James Redford, Robert Redford fia

2020.10.20.

58 éves korában meghalt James Redford filmes, Robert Redford színészlegenda fia.

Elhunyt Margaret Nolan, a híres aranytestű Bond-lány

2020.10.12.

A brit színésznő 76 évesen halt meg, aki a Goldfinger című klasszikus Bond-film „aranyozott” lányaként égett mindenki emlékezetébe.

Címkék: Gyász, Rövidzárlat

Gyilkosság áldozata lett Thomas Jefferson Byrd színész

2020.10.05.

Gyilkosság áldozata lett szombaton Atlantában a 70 éves Thomas Jefferson Byrd. A színészt többek között az Oscar-díjas rendező, Spike Lee alkotásaiban láthatott gyakran a közönség.

Meghalt Ronald Harwood Oscar-díjas forgatókönyvíró

2020.09.09.

A brit író 85 éves volt.

Címkék: Gyász, Rövidzárlat

Meghalt Chadwick Boseman, a Fekete Párduc sztárja

2020.08.29.

43 éves korában meghalt Chadwick Boseman amerikai színész, aki a Fekete párduc című Marvel-film címszerepével  egycsapásra világhírűvé vált.

Elhunyt Ben Cross, a Tűzszekerek és Star Trek sztárja

2020.08.19.

Rövid betegség után 72 évesen elhunyt Ben Cross, a négy Oscar-díjat nyert Tűzszekerek sztárja Bécsben - számolt be róla a BBC.

Meghalt Wilford Brimley, A cég és a Selyemgubó sztárja

2020.08.02.

Nyolcvanöt éves korában meghalt Wilford Brimley, akit a mozirajongók a Selyemgubó és A cég című filmekben nyújtott alakításával zártak a szívükbe.

Meghalt Alan Parker, az Evita rendezője

2020.07.31.

Hosszú betegség után, 76 éves korában meghalt Alan Parker kétszeres Oscar-jelölt brit filmrendező.