hirdetés
Blogolj!

Bejöttek a magyar kutyák a kínaiaknak

2015.10.08.

Na, nem úgy, még mielőtt mindenki rosszra gondolna, hanem a Mundruczó Kornél által rendezett Fehér Isten, ami tavaly Cannes-ban elnyerte az Un Certain Regard szekció díját, most Kinában hódított.

(kép forrása: www.librarius.hu)

Nemesék megint felbukkantak

2015.09.21.

Ezúttal a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál kapcsán az Indiewire készített egy listát, a legjobban együttműködő filmes párosokról, csapatokról. A listán van többek között a dán Férfiak és csirkék őrült brigádja, a TIFF-en nyert Room stábja, a Cinefesten vetített A homár rendezője és főszereplője és ami nekünk a legfontosabb: természetesen Röhrig Géza és Nemes László is ott virít a Saul fiával.

(kép forrása: www.indiewire.com)

Véget ért a 40. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál

2015.09.21.

(kép forrása: http://www.cbc.ca/

Idén rendezték meg 40. alkalommal a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált,  amit még 1976-ban alapítottak és az óta a világ egyik legtekintélyesebb filmes seregszemléjévé vált. Gyakran nevezik az Oscar előszobájának, mivel számos olyan alkotást vetítenek, – pl.: A király beszéde, a Gettó milliomos, a Precious - A boldogság ára, a Kódjátszma – amelyek később fontos szerephez jutnak a hollywoodi díjszezonban. Nincs annyi díj, mint a Velencei Filmfesztiválon, sőt igazából egy díj van, ami igazán számít, ez pedig a közönségdíj.

Véget ért az idei Velencei filmfesztivál

2015.09.13.

(kép forrása: www.labiennale.org)

Idén 72. alkalommal rendezték meg a világ egyik legrangosabb filmfesztiválját a festői Olaszországban. A zsűri elnöke Alfonso Cuarón volt, aki idén vitte haza a legjobb rendezőnek járó Oscart a Gravitációért. Ezúttal a már megszokott nagy sztárokat felvonultató versenyprogramban zömével kevésbé ismeret európai tehetségek domináltak. Azonban még így is szép számmal képviseltették magukat a szélesebb közönség körében is ismert alkotók, többek között; Cary Fukunaga (Jane Eyre, Törvény nevében), Tom Hooper (A király beszéde, Nyomorultak), Aleksandr Sokurov (Anya és fia, Az orosz bárka), Atom Egoyan (Eljövendő szép napok, Exotica), Amos Gitai (11'09'01 - szeptember tizenegy, Kippur) és Marco Bellocchio (Anyám mosolya, Jó napot, éjszaka!).

Címkék: Fesztivál

Magyarok uralták a szarajevói filmfesztivált is

2015.08.24.

Szombaton ért véget a szarajevói filmfesztivál, ahol  - ahogy lenni szokott - ki is osztották a díjakat. Nemes Jeles László filmje, a Saul fia, ahogy Cannes-ban, úgy itt is sikert aratott; a játékfilmes zsűri különdíjával lett gazdagabb az alkotás, illetve Almási Tamás Tititá című dokumentumfilmje is díjazott lett, ami egy nehéz sorsú fiú küzdelmét és zenei tehetségének kibontakoztatását követi nyomon.

(kép forrása: www.mozinet.hu)

A Saul fia hódítása természetesen még nem ért véget, hiszen az Oscarra ezt a filmet nevezte Magyarország, illetve még előtte a szeptemberben 25-én kezdődő New York-i Filmfesztiválon is fel fog tűnni.

Szerelem, haldokló lány és homár Miskolcon

2015.08.11.

Egy hónap múlva rendezik meg szeptember 11. és 20. között a 12. Jameson CineFest Filmfesztivált Miskolcon, és mivel az egyik legszínvonalasabb filmfesztiválról van szó, így kihagyhatatlan, hogy szót ejtsünk róla. Lesz itt cannes-i kedvenc, megbotránkoztató orgia és kemény bunyós film is.

(kép forrása: www.fastcocreate.com)

Újabb magyar siker külföldön!

2015.07.12.

Az East of the West szekciójának fődíját és a külföldi kritikusok FEDEORA-díját zsebelhette be a Szerdai gyerek. A zsűri a hiteles karakterábrázolást és a narratívát méltatta. A fesztiválon a rendezőnő vette át a díjat, ahol elmondta, hogy sok gratulációt kapott ő, és a film főszereplője, Vecsei Kinga is.

Ha díj, akkor Saul fia

2015.07.06.

Már megint Saul fia, és már megint egy díj közelében. A most pénteken indult Karlovy Vary Filmfesztiválon jelentették be a Lux-díj jelöltjeit (Európai Parlament filmművészeti díja) és köztük van Nemes Jeles László filmje is. Július végén, Rómában kiválasztanak hármat a legjobb tízből, amiket az EU-ban ősztől vetítenek majd, így segítve a forgalmazást. Majd decemberben lesz a díjátadó Strasbourgban. Addig viszont dübörög itthon továbbra is a film, hiszen kb egy hónapja fut a mozikban és már több, mint 55 ezren látták. A jelöltek között nem csak a Saul fián dolgoztak magyarok, hanem még a Totó és nővérei című dokumentumfilmen is, ami román-német-magyar koprodukcióban készült, illetve a listán szerepel még az a Grímur Hákonarson, akinek Rams című filmje nyert idén Cannes-ban, az Un Certain Regard szekcióban. 

(kép forrása: www.luxprize.eu)

A jelöltek teljes listája:

45 years Andrew Haigh (Anglia)

A Perfect Day - Fernando León de Aranoa (Spanyolország)

Rams Grímur Hákonarson (Izland, Dánia)

The Measure of a Man - Stéphane Brizé (Franciaország)

Mediterranea - Jonas Carpignano (Olaszország, USA, Németország, Franciország, Katar)

Mustang Deniz Gamze Ergüven (Franciaország, Németország, Törökország, Katar)

Saul fia - Nemes Jeles László (Magyaroszág)

Totó és nővérei - Alexander Nanău (Románia, Magyarország, Németország)

The Lesson - Kristina Grozeva and Petar Valchanov (Bulgária, Görögország)

The High Sun - Dalibor Matanić (Horvátország, Szlovénia, Szerbia)

Liza egyszerűen megállíthatatlan!

2015.06.04.

Sorra érkeznek a hírek, miszerint a Liza, a rókatündér mennyi díjat söpör be világszerte. Itt egy újabb: a brazil Fantaspoa Nemzetközi Filmfesztiválon Balsai Móni kapta legjobb színésznő díját. Csak így tovább!

(kép forrása: www.port.hu)

Magyarok Karlovy Varyban

2015.06.03.

A cseh filmfesztivál East of the West szekciójába hívták meg Nemes Gyula Zéró, és Horváth Lili Szerdai gyerek című filmjét. Tavaly ebben a programban indult Zomborácz Virág Utóélete és Pálfi György Szabadesését is imádta (és díjjal jutalmazta) a fesztivál.