Blogolj!

37 filmes produkciót támogat az Nemzeti Filmintézet

2020.10.13.

A magyar filmgyártás is rápörgött a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére, ennek fényében harminchét filmes produkciót támogat az Nemzeti Filmintézet (NFI). A döntés nyomán 7 tévéfilm és 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet meg.

Premierfilm is műsorra kerül a Rendszerváltó filmnapokon

2020.09.12.
Kálovics Tibor

Premierfilm is műsorra kerül a szeptember 17-20. között az Art+ Cinema moziban és a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban megrendezett Rendszerváltó Filmnapokon.

Fotó: filmhu

A Filmtekercs Egyesület közleménye szerint a szeptemberi rendezvénysorozat során a rendszerváltás 30. évfordulóján filmekkel emlékeznek meg a '90-es évek történéseire. A program fő helyszíne a korábbi Örökmozgó Filmmúzeum, amit ma Art+ Cinema mozinak hívnak. Az intézményben csütörtöktől vasárnapig minden nap két filmet vetítenek, este 7 óra után pedig közönségtalálkozót tartanak. 

A program a Rendszerváltás képekben című, eddig még nem látott dokumentumfilmmel kezdődik majd este héttől Fekete Ibolya Bolse vita című filmje lesz látható. A vetítést követően közönségtalálkozót rendeznek a rendezőnő részvételével. Pénteken vetítik Török Ferenc klasszikusát a Moszkva tér című filmet, majd Almási Tamás Miénk a gyár című dokumentumfilmje kerül műsorra, később a rendezőtől közönségtalálkozón kérdezhetnek az alkotók. 

Szombaton Schiffer Pál A Videoton sztori című filmje, este Szalay Péter Nincs parancs! című dokumentumfilmje látható. Utóbbi alkotás egy német illetve egy magyar határőr történetét meséli el, előbbi a berlini falnál míg másikuk az osztrák határnál teljesített szolgálatot 1989-ben. A premiert követően Szalay Péter rendező, Hidas Ildikó dramaturg és Nagy László, az 1989-es Pán Európai Piknik főszervezője lesz a közönségtalálkozó vendége.

Vasárnap délután a szintén kultikus Good bye, Lenin! című német film lesz látható majd a 2010-ben készült szkeccfilm  az East Side Stories kerül bemutatásra. A vetítés után Németh Gábor dramaturg, az eredeti ötlet gazdája meséli el a film keletkezésének körülményeit. Szombat délután a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban a nézők a  Walesa - A remény embere című filmet tekinthetik meg a lengyel államférfiról. 

Az érdeklődők a www.rendszervalto.filmtekercs.hu oldalon találhatnak bővebb információt a filmekről és a meghívott vendégekről. 

Címkék: dokumentumfilm

Johnny Depp is részt vesz a Zürichi Filmfesztiválon

2020.09.11.

A mostanában főleg balhéi miatt felkapott Johnny Depp egy dokumentumfilmmel érkezik a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválra, kolléganője, Olivia Colman pedig életműdíjat kap.

Nincs parancs! – hamarosan a mozikban az 1989 sorsfordító eseményeit feldolgozó dokumentumfilm

2020.08.28.

Szeptember 17-től kerül a magyar mozikba Szalay Péter Nincs parancs! című dokumentumfilmje, amely 1989 sorsfordító eseményeit dolgozza fel egy magyar és egy német határőr történetén keresztül.

Magyar dokumentumfilm került Európa legjobbjai közé

2020.08.25.

Kezdhetünk szurkolni Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjéért, miután kiderült, hogy esélyes lehet az Európai Filmdíjra. Az alkotás ugyanis kategóriáján belül bekerült abba a 13 doksiból álló mezőnybe, amelyből a győztest választják.

Ismét módosultak az Oscar-nevezés szabályai

2020.05.15.

Újabb változásokat eszközölt az amerikai filmakadémia a koronavírus-járványra való tekintettel, ugyanis a játékfilmek után most a dokumentumfilmek nevezési szabályait is módosította.

A Netflix mégsem mutatja be a gyilkos dán feltalálóról készült dokumentumfilmet

2020.04.23.

Mégsem mutatja be a Netflix a gyilkosság miatt elítélt dán feltalálóról, Peter Madsenről készített Into the Deep című dokumentumfilmet.

Óriási sikere van az online elérhető magyar filmklasszikusoknak

2020.04.09.

Eddig több mint két millió látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet (NFI) Online Filmklasszikusok programja, amelynek célja az volt, hogy elviselhetőbb legyen az otthonlét.

A járvány ellenére forog tovább a Hosszú Katinka-dokumentumfilm

2020.04.01.

Bár a koronavírus miatt számos film forgatási munkálatait félbehagyták, sőt, nemrég derült ki, hogy még az olimpia is elmarad, a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilmet továbbra is folytatják.

90 magyar filmet nézhetünk ingyen, hogy elviselhetőbb legyen az otthonlét

2020.03.21.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.