Blogolj!

Cannes - A brit Ken Loach kapta az Arany Pálmát

2016.05.23.

A brit Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló, Én, Daniel Blake című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 69. cannes-i fesztiválon. 

Cannes - Díjat nyert egy magyar animációs rövidfilm

2016.05.21.

A magyar diplomafilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim), a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A Cinéfondation versenyébe 2300 benevezett alkotás közül 18 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 4 animációs mű kapott meghívást. A kategória díjairól Kavasze Naomi japán rendező elnökletével döntött a nemzetközi zsűri. 

Bognár Éva Katinka rövidfilmje díjat nyert az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon

2016.05.11.

Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomafilmjével az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában elnyerte a gyerekzsűri díját. 

Átadták a 26. Mediawave fesztivál díjait

2016.05.01.

Nagy Dénes Seb című alkotása nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten, a legjobb külföldi dokumentumfilm díját a lengyel Vita Maria Drygas Piano című műve kapta. A díjkiosztót szombat éjjel tartották a komáromi Monostori Erődben. 

Címkék: díj, Fesztivál

Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmje győzedelmeskedett az európai filmek fesztiválján

2016.04.24.

Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotásának ítélték oda a fődíjat, az Arany Olajfát az európai filmek fesztiválján, az olaszországi Leccében. 

Két díjat is kapott a Félvilág a Nashville Filmfesztiválon

2016.04.23.

Két díjat is kapott a Nashville Filmfesztiválon a Félvilág című kosztümös magyar thriller: két másikfilmmel megosztva elnyerte a közönségdíjat, Gryllus Dorkát pedig a legjobb színésznőnek járó különdíjjal jutalmazták. 

Kossuth-díjak a filmszakmában

2016.03.15.

Egy évvel ezelőtt még csak a szakmabelieknek mondott valamit az a név, hogy Nemes Jeles László, vagy Erdély Mátyás, Röhrig Géza neve sem csengett ismerősen, aztán májusban jött a cannes-i filmfesztivál, ahol egy csapásra minden figyelem erre a három emberre szegeződött, illetve közös filmjükre, a Saul fiára. Majd jöttek nyáron és ősszel a külföldi filmfesztiválok, egy Golden Globe-díj, majd két héttel ezelőtt ez az egész diadalmenet az Oscarban csúcsosodott ki. Nem csoda, hogy minden jelentős díjat bezsebelt, amit csak egy film megszerezhet, így ma, március 15-én a készítőket Kossuth-díjjal jutalmazzák.

Amerikában díjazták a Hajnali láz című filmet

2016.03.13.

Gárdos Péter Hajnali láz című filmje nyerte a legjobb játékfilm díját dráma kategóriában a Cinequest filmfesztiválon szombat este a kaliforniai San Joséban.

Tarr Béla életműdíjat kap

2016.03.12.

Bár már Tarr Béla felhagyott a rendezéssel és évek óta tanít Szarajevóban, ma életműdíjat kap a szófiai filmfesztiválon. "A filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért" a 20. Szófia Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját kapja meg.

Címkék: díj, Rövidzárlat

Oscar után újabb díj a Saul fiának

2016.03.11.

Pontosabban a Saul fia készítőinek, ugyanis ma a film hangmérnöke, Zányi Tamás kapta meg az Érdemes Művész kitüntetést, és március 15-én pedig az elsőfilmes Nemes Jeles László, a Sault alakító Röhrig Géza és az operatőr, Erdély Mátyás Kossuth-díjat kapnak.

A legmagasabb állami kitüntetést más filmesek is megkapták már a múltban, mint például Fábri Zoltán, Koltai Lajos vagy a szintén Oscar-díjas Szabó István.