Blogolj!

Az amerikai kritikusok díját is hazavihette a Saul fia

2016.01.18.

Tegnap este tartották meg Santa Monicában a díjátadót, amit az amerikai és kanadai filmkritikusok (BFCA) és az észak-amerikai televíziós kritikusok (BTJA) szervezete rendezett meg. A jelölteket 51 kategóriában zsűrizték.

Az Amerikai Rendezők Céhe is felfigyelt a Saul fiára

2016.01.13.

Nem elég, hogy pár napja Golden Globe-ot kapott a Saul fia, most az Amerikai Rendezők Céhe is felfigyelt (naná) a filmre, pontosabban Nemes Jeles Lászlóra, ami azt jelenti, hogy az idén bevezetett új kategóriában, az elsőfilmes rendezők jelöltjei között ott virít a neve.

Saul fia nyert a Golden Globe-on!

Az Oscar előszobájának is becézett Golden Globe díjátadót ma 73. alkalommal tartották meg Hollywoodban. Bár nincs akkora tekintélye a díjnak, mint egy Oscarnak, a reklám és hírverés, ami körülötte zajlik, kárpótol mindenért. A díjátadó laza hangulata miatt (amit főleg a piáknak lehet köszönni) viszont sok filmesnek ez a kedvenc eseménye. A díjakat a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók (HFPA) ítélik oda a szerencséseknek.

Év végén volt itt minden, ami szem-szájnak ingere

2015.12.30.

Bár még hivatalosan nem fejeződött be az év, az mindenképpen elkönyvelhető, hogy volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: fantasztikus szerzői film (Birdman), nagyon jól eltalált mesefilm (Agymanók, Minyonok), magyar sikerek (Liza, a rókatündér, Szerdai gyerek, Saul fia, Aranyélet) és Csillagok háborúja.

Madárember, Liza és egy jazzdobos volt a kedvenc az év elején

2015.12.27.

Eljött az év vége, vagyis itt az ideje, hogy visszatekintsünk 2015-re, és szemezgessünk a filmek, filmes események háza tájáról.

Saul egyre jobban közeledik az Oscarhoz

2015.12.18.

Szép lassan, de egyre nagyobb az esély arra, amire nálunk nagyon ritkán van  példa. A Saul fia Oscar-esélyes. Szűkül a kör, és Nemes Jeles filmje már a legjobb kilenc film közé került be, amiből január 14-én választják ki azt az ötöt, ami élesben versenyezhet a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért. 2013-ban a Nagy füzet is eljutott idáig, reméljük, most nagyobb szerencsénk lesz. Drukkolunk!

Sorrentino és Michael Caine is a díjazottak között

2015.12.14.

Szombaton tartották meg Berlinben az Európai Filmdíj-átadót, ahol Paolo Sorrentino Ifjúság című alkotása tarolt. Öt jelölésből hármat be is zsebelt, emellett pedig a film egyik főszereplőjét, Michael Caine-t is jutalmazták.

A színésznők közül Charlotte Rampling nyert a 45 év című filmben való alakítása miatt, illetve a Cannes-ban bemutatott A homár és egy svéd vígjáték, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezéséről is kapott díjat. (a teljes listát itt olvashatjátok a nyertesekről és jelöltekről)

Címkék: díj, Rövidzárlat

Saul fia a legjobbak között!

2015.12.10.

Kihirdették a Golden Globe-díj jelöltjeit, ahol Nemes Jeles László filmjéért szoríthattunk. A drukkolás be is jött, hiszen a legjobb külföldi film kategóriában a Saul fia esélyes a Golden Globe-ra. Gratulálunk! (a teljes listát a jelöltekről itt tudjátok megnézni)

Ha magyar film, akkor díjeső

2015.11.23.

Nem csak a Szerdai gyerek tarolt a hétvégén, hanem a hatalmas sikernek örvendő Saul fia is, ami nem meglepő, hiszen amióta Cannes-ban bemutatták, azóta egyszerűen megállíthatatlanul söpör végig a világon.

Erdélyi Mátyás a Saul fia forgatása közben

A Szerdai gyerek új díjjal és előzetessel nyomul tovább

2015.11.23.

Még be sem mutatták nálunk Horváth Lili első nagyjátékfilmjét, a Szerdai gyereket, de már hónapokkal ezelőtt megkezdte hódító útját a külföldi filmfesztiválokon. Ahogy nyáron Karlovy Vary-ban, úgy most Indiában nyerte el az Arany Bengáli Tigris díjat.