Blogolj!

Beindult a Saul fia

2015.05.24.


Megnyerte az első díját a Saul fia, mégpedig a Filmes Újságírók Nemzetközi Szövetségének (Fipresci) elismerését vívta ki. A drukkolás még tart, hiszen vasárnap adják át az Arany Pálmát Cannes-ban, amire bőven esélyes Nemes Jeles László filmje.

(kép forrása: www.zimbio.com)Fújolás és éljenzés Sorrentinonak

2015.05.21.

Cannes-ban levetítették Paolo Sorrentino filmjét, az Ifjúságot, aminek végén hangos fújolásban tört ki a közönség. Ezen felbuzdulva az „ellentábor” is nekikezdett, és hangosan éljenezte a filmet. Meglepő, hogy ennyire megosztó véleményeket kapott a film, bár még mindig többen szerették, mint Gus Van Sant The Sea of Trees-ét.

Címkék: Cannes, Fesztivál

Cannes 2015 - Fent és lent

2015.05.20.

Gus Van Sant, Matthew McConaughey és Ken Watanabe hármasa (The Sea of Trees) az öngyilkosok erdejében izgalmasan hangzik, viszont Cannes-ban nem hozott sikert a film. Olyannyira nem, hogy állítólag ki is fütyülték a vetítésen az alkotást. A rendező eddig nem a bukásairól volt híres, hiszen ő rendezte többek között az Elefántot és a Good Will Huntingot is, ezért is meglepő a csúfos vereség idén.

A másik rosszul sikerült mozi Natalie Portman  rendezői bemutatkozása,  A Tale of Love and Darkness, ami Amos Oz önéletrajzi könyvén alapul. A filmnek kettős megítélése van; a történet érdekes, a rendezőnő tehetsége fel-felcsillan, ám úgy tűnik, mégis lapos marad a végeredmény. Így Portman hullámzó teljesítménye sajnos nem volt elég az átütő rendezői debütáláshoz.

Címkék: Cannes, Fesztivál

Cannes 2015

2015.05.19.

A hatodik nap is izgalmas filmekkel várja a fesztivál résztvevőit. Francia tobzódás lesz: a leginkább Bertolucci Álmodozók című filmjéből ismert Louis Garrel rendezése, a Les deux amis, amiben a re3ndező is főszerepet játszik.

(kép forrása: www.allocine.fr)

Les deux amis

Ha már izgalom, akkor vérfetrőzés is lesz: Marguerite et Julien címmel Valerie Donzelli rendezésében, ahol egy testvérpár szeret egymásba, akik kénytelenek menekülni a társadalom elől.

(kép forrása: www.butacaancha.com)

Marguerite et Julien

 

Jön egy kis könnyedség is, a Pixar legújabb filmje, az Agymanók, ami elég jónak ígérkezik, már csak ha a Pixar eddigi munkáit nézzük, akkor is.

(kép forrása: www.filmnews.hu)

Agymanók

Harc a Saul fiáért

2015.05.17.

Napok óta Nemes Jeles László filmjéért vannak oda a filmesek és a sajtó is. Nem csak magyar, de nemzetközi oldalak is rajonganak a Saul fiáért, így nem csoda, ha a forgalmazók érdeklődését is felkeltette. Egész este tartottak a tárgyalások, végül a Sony Pictures Classics szerezte meg a film jogait. Ehhez a céghez tartozik még számos nagysikerű film is, többek között a tavalyi év Whiplash-e, vagy a most Cannes-ban bemutatott Woody Allen film, az Irrational Man is. Ez azt jelenti, hogy a filmet Amerikában is bemutatják, vagyis a nemzetközi útja korántsem áll meg Cannes-ban.

(kép forrása: www.facebook.com)

A Saul fia stábja a cannes-i vörös szőnyegen

Cannes 2015

2015.05.17.

A vasárnap is izgalmas filmeket tartogat a fesztiválozóknak. Az X Menből ismert Patrick Stewart egy skinhead banda fejeként balhézik össze egy punkegyüttes tagjaival Jeremy Saulnier Green Room című filmjében. Már maga a szereposztás is érdekes, hiszen Stewartot nehéz elképzelni kopasz, balhés bandatagként.

(kép forrása: www.variety.com)

Green Room

 

A franciák újabb folmje a Mon Roi egy párkapcsolat viszontagságait mutatja be Vincent Cassel főszereplésével. A filmet pedig Maïwenn rendezőnő készítette, akinek volt honnan tapasztalatot szerezni, mivel évekig Luc Besson felesége volt.

(kép forrása: www.shortfilmcornercannes.wordpress.com)

Mon Roi

Egy dokumentumfilm is a vasárnapi programban szerepel, méghozzá az Amy Winehouse életéről szóló Amy címmel. Asif Kapadia rendezésében archív anyagok, koncertfelvételek mellett megszólalnak majd a családtagok, barátok is. 

(kép forrása: www.chicagotribune.com)

Amy

Cannes bűvöletében

2015.05.16.

Cannes 2015

A negyedik nap leginkább az európai filmekről fog szólni, jönnek az olaszok, franciák, de lesz egy amerikai alkotás is.

Saul fia siker és az első képkockák

2015.05.15.

Cannes-ban a szerencsések már láthatták a Saul fiát, amitől mindenki el van ájulva. A Variety is csak áradozik a szokatlan vizualitásról és erőteljes atmoszféráról. Bár mi itthon nem láthatjuk még egy hónapig, így be kell érnünk egy másfél perces jelentettel.

Cannes 2015

2015.05.15.

Elérkezett a harmadik nap a Riviérán többek között Woody Allennel, Natalie Portman-nel és Gus Van Santtal és egy szürreális párkereséssel.

Woody Allen - Irrational Man

Titkos kedvencünk, Joaquin Phoenix a főszereplője Allen legújabb munkájának, amiben egy labilis tanár bőrébe bújik és Emma Stone-nal cicázik.

Natalie Portman  - The Tale of Love and Darkness

Portman első rendezése Cannes-ban debütál, ami Izrael létrejöttéről szól. Tehát a színésznő visszatér izraeli gyökereihez, amiben nem csak dirigál, hanem a főszerepet is vállalta.

Gus Van Sant  - The Sea of Trees

Matthew McConaughey  és Ken Watanabe bóklászik a japán erdők sűrűjében, miközben McConaughey az öngyilkosságot fontolgatja. Ez az egy mondat a filmről és Gus Van Sant neve így is bőven rejt izgalmakat, ráadásul MM annyira el volt ájulva a forgatókönyvtől, hogy azt mondta, évek óta nem olvasott ilyen jót.

Jorgos Lanthimos  - The Lobster

A görög rendező első angol nyelvű filmje egy olyan világról szól, ahol évente egy bizarr párkeresési ceremóniát vezényelnek le; 45 nap van párt találni, különben az embereket állattá változtatják. A filmben Colin Farrell és John C. Reilly, Léa Seydoux és Rachel Weisz szerepelnek.

(kép forrása: www.blogs.indiewire.com)

Ezek persze csak a legnagyobb nevek a mi napból, de ezek is izgalmasnak tűnnek. Leginkább Lanthimos társkeresője és  Gus Van Sant öngyilkos-jelöltjei a „nagyon várós” kategória.

Cannes 2015

2015.05.14.

Gőzerővel nyomul a cannes-i filmfesztivál tegnap óta, ahol meg is történt az első nagy vörös szőnyeges bevonulás. Ott volt többek között Natalie Portman, Cathernie Deneuve, Sophie Marceau, Guillermo del Toro és a Coen testvérek.

(kép forrása: www.variety.com)

A zsűri

(balról jobbra: Ethan Coen, Sophie Marceau, Rossy de Palma, Guillermo del Toro, Rokia Traoré, Xavier Dolan, Sienna Miller, Jake Gyllenhaal, Joel Coen)

(kép forrása: www.variety.com)

Ma vetítik le többek között a Mad Max: A harag útján őrületet és holnap lesz a premierje a Saul fiának, amiért még mindig lehet izgulni, hogy jól szerepeljen a közönség előtt, hiszen nem győzzük hangsúlyozni, hogy versenyben van az Arany Pálmáért. Végül, de nem utolsó sorban a Szegénylegények vetítése is ma este lesz a Cannes Classics szekcióban.

További képeket, infókat itt lehet nézegetni, olvasni.

Ezeket a cikkeket olvastad már?