Blogolj!

Óriási bravúr Cannes-ban!

2015.05.26.

A Saul fia, ha nem is nyerte meg az Arany Pálmát, de a második legrangosabb díjat, a zsűri nagydíját bezsebelhette. Elsőfilmesként ilyen elismerésben közel harminc évvel ezelőtt (1984-ben Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje kapta, bár ez a zsűri speciális nagydíja volt. A mostani díj hivatalosan csak 1995 óta létezik.) részesülhetett magyar stáb. Nemes Jeles László Mads Mikkelsentől vehette át a díjat.

Megvan az idei Arany Pálma helye

2015.05.25.

Az Arany Pálmát a francia Deephan című film kapta, a legjobb színésznő díját Rooney Mara Carol-beli alakításáért kapta megosztva Emmanuelle Bercottal (Mon Roi), a legjobb színész pedig Vincent Lindon (La Loi du Marché) lett.

A tegnap véget érő fesztivál további díjazottjairól és a főbb eseményekről itt lehet még olvasni tovább.

Megvan az Un Certain Regard szekció győztese

2015.05.24.

Ismerős lehet ez a szekció nekünk, hiszen tavaly a Fehér Isten nyert ebben a kategóriában, idén pedig egy izlandi alkotás, a Rams. Grimur Hákonarson izlandi birkatenyésztőkről szóló filmje szombaton részesült az elismerésben. A zsűri elnöke, Isabella Rossellini el volt ragadtatva az északi alkotástól, a tragikomikus történet ember és állat közti gyönyörű kötelékét hangsúlyozta.

A Saul fia újabb díjat zsebelt be

2015.05.24.

Nemes Jeles László filmje tarol Cannes-ban, már most két díj tulajdonosa. A Fipresci-díj mellé megkapta a Chalais-díjat is, amit az 1996-ban elhunyt francia újságíró, filmkritikus, Francois Chalais tiszteletére alapítottak. A filmfesztivál ma ér véget, így hamarosan az is ki fog derülni, hogy a két elismerés mellé az Arany Pálmát is elnyeri-e a magyar sikerfilm.

(kép forrása: www.hirado.hu)

Beindult a Saul fia

2015.05.24.


Megnyerte az első díját a Saul fia, mégpedig a Filmes Újságírók Nemzetközi Szövetségének (Fipresci) elismerését vívta ki. A drukkolás még tart, hiszen vasárnap adják át az Arany Pálmát Cannes-ban, amire bőven esélyes Nemes Jeles László filmje.

(kép forrása: www.zimbio.com)Fújolás és éljenzés Sorrentinonak

2015.05.21.

Cannes-ban levetítették Paolo Sorrentino filmjét, az Ifjúságot, aminek végén hangos fújolásban tört ki a közönség. Ezen felbuzdulva az „ellentábor” is nekikezdett, és hangosan éljenezte a filmet. Meglepő, hogy ennyire megosztó véleményeket kapott a film, bár még mindig többen szerették, mint Gus Van Sant The Sea of Trees-ét.

Címkék: Cannes, Fesztivál

Cannes 2015 - Fent és lent

2015.05.20.

Gus Van Sant, Matthew McConaughey és Ken Watanabe hármasa (The Sea of Trees) az öngyilkosok erdejében izgalmasan hangzik, viszont Cannes-ban nem hozott sikert a film. Olyannyira nem, hogy állítólag ki is fütyülték a vetítésen az alkotást. A rendező eddig nem a bukásairól volt híres, hiszen ő rendezte többek között az Elefántot és a Good Will Huntingot is, ezért is meglepő a csúfos vereség idén.

A másik rosszul sikerült mozi Natalie Portman  rendezői bemutatkozása,  A Tale of Love and Darkness, ami Amos Oz önéletrajzi könyvén alapul. A filmnek kettős megítélése van; a történet érdekes, a rendezőnő tehetsége fel-felcsillan, ám úgy tűnik, mégis lapos marad a végeredmény. Így Portman hullámzó teljesítménye sajnos nem volt elég az átütő rendezői debütáláshoz.

Címkék: Cannes, Fesztivál

Cannes 2015

2015.05.19.

A hatodik nap is izgalmas filmekkel várja a fesztivál résztvevőit. Francia tobzódás lesz: a leginkább Bertolucci Álmodozók című filmjéből ismert Louis Garrel rendezése, a Les deux amis, amiben a re3ndező is főszerepet játszik.

(kép forrása: www.allocine.fr)

Les deux amis

Ha már izgalom, akkor vérfetrőzés is lesz: Marguerite et Julien címmel Valerie Donzelli rendezésében, ahol egy testvérpár szeret egymásba, akik kénytelenek menekülni a társadalom elől.

(kép forrása: www.butacaancha.com)

Marguerite et Julien

 

Jön egy kis könnyedség is, a Pixar legújabb filmje, az Agymanók, ami elég jónak ígérkezik, már csak ha a Pixar eddigi munkáit nézzük, akkor is.

(kép forrása: www.filmnews.hu)

Agymanók

Harc a Saul fiáért

2015.05.17.

Napok óta Nemes Jeles László filmjéért vannak oda a filmesek és a sajtó is. Nem csak magyar, de nemzetközi oldalak is rajonganak a Saul fiáért, így nem csoda, ha a forgalmazók érdeklődését is felkeltette. Egész este tartottak a tárgyalások, végül a Sony Pictures Classics szerezte meg a film jogait. Ehhez a céghez tartozik még számos nagysikerű film is, többek között a tavalyi év Whiplash-e, vagy a most Cannes-ban bemutatott Woody Allen film, az Irrational Man is. Ez azt jelenti, hogy a filmet Amerikában is bemutatják, vagyis a nemzetközi útja korántsem áll meg Cannes-ban.

(kép forrása: www.facebook.com)

A Saul fia stábja a cannes-i vörös szőnyegen

Cannes 2015

2015.05.17.

A vasárnap is izgalmas filmeket tartogat a fesztiválozóknak. Az X Menből ismert Patrick Stewart egy skinhead banda fejeként balhézik össze egy punkegyüttes tagjaival Jeremy Saulnier Green Room című filmjében. Már maga a szereposztás is érdekes, hiszen Stewartot nehéz elképzelni kopasz, balhés bandatagként.

(kép forrása: www.variety.com)

Green Room

 

A franciák újabb folmje a Mon Roi egy párkapcsolat viszontagságait mutatja be Vincent Cassel főszereplésével. A filmet pedig Maïwenn rendezőnő készítette, akinek volt honnan tapasztalatot szerezni, mivel évekig Luc Besson felesége volt.

(kép forrása: www.shortfilmcornercannes.wordpress.com)

Mon Roi

Egy dokumentumfilm is a vasárnapi programban szerepel, méghozzá az Amy Winehouse életéről szóló Amy címmel. Asif Kapadia rendezésében archív anyagok, koncertfelvételek mellett megszólalnak majd a családtagok, barátok is. 

(kép forrása: www.chicagotribune.com)

Amy

Ezeket a cikkeket olvastad már?