Blogolj!

Cannes - Újabb magyar animációs rövidfilm a fesztivál egyik párhuzamos programjában

2016.04.18.

Újabb magyar animációs rövidfilm, Tóth Luca Superbia című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programba - jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban. 

Vérszívás és tűsarok - Megérkezett a Neon démon első előzetese

2016.04.15.

A cannes-i filmfesztivál igazi fenegyereke a dán Nicolas Winding Refn, aki hangos sikert aratott 2011-ben a Drive - Gázt! című filmjével és versenyben volt két évvel később a Csak Isten bocsáthat meg című mozijával is. Ezúttal egy erotikus vámpírthrillerrel szerepel a versenyprogramban, aminek most jött ki első előzetese.

Cannes - Amerikai sztárok, nagy visszatérők és két román film is versenyben

2016.04.14.

Amerikai sztárok - köztük Steven Spielberg, George Clooney, Julia Roberts, Jodie Foster, Kristen Stewart, Sean Penn és Jim Jarmusch -, nagy visszatérőnek számító európai rendezők, a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne, a brit Ken Loach és a spanyol Pedro Almodóvar, valamint két román rendező, Cristian Mungiu és Cristi Puiu is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztivál hivatalos programjába - jelentették be csütörtökön a szervezők Párizsban. 

Cannes - Magyar animációs rövidfilm a vizsgafilmek válogatásában

2016.04.14.

Egy magyar animációs rövidfilm, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba - jelentették be szerdán a szervezők Párizsban. 

George Miller, a Mad Max rendezőj lesz az idei cannes-i filmfesztivál zsűri elnöke

2016.02.03.

Idén 69. alkalommal rendezik meg a cannes-i filmfesztivált, melynek már bejelentették a zsűri elnökét is, George Miller személyében. Miller olyanok nyomdokaiba lép, mint Steven Spielberg vagy a tavalyi Coen tesók, akiktől a rendező átveszi a stafétabotot. A fesztivál május 11-én kezdődik és 22-én a díjátadó gálával zárul, a meghívott filmek listájára majd áprilisban derül fény.

"Hatalmas öröm! Ennek a történelmi fesztiválnak a középpontjában lenni, amely a világ filmművészetének gyöngyszemeit mutatja be, órákon át szenvedélyes vitákat folytatni a zsűritagokkal, óriási megtiszteltetés! A világ semmilyen kincséért nem hagynám ki!" - mondta a rendező a felkérésre a fesztivál közleményében.

A 70 éves ausztrál direktornak, azonban nem csak a Mad Max szériát köszönhetjük, hanem olyan más alkotásokat is, mint az Az eastwicki boszorkányok, Lorenzo olaja, Táncoló talpak vagy a Babe, amelynek az első részét még csak forgatókönyvíróként jegyzi a folytatást viszont már rendezőként is.

Tavasszal nosztalgiáztunk

2015.12.28.

Mozipremiereket tekintve az áprilistól júniusig tartó időszakot lehetne a nosztalgia korszaknak is hívni, ugyanis nem csak egy újabb király klasszikus, a Die Hard – Drágán add az életed! került újra vászonra, hanem két hónappal később a Harcosok klubja is.

Óriási bravúr Cannes-ban!

2015.05.26.

A Saul fia, ha nem is nyerte meg az Arany Pálmát, de a második legrangosabb díjat, a zsűri nagydíját bezsebelhette. Elsőfilmesként ilyen elismerésben közel harminc évvel ezelőtt (1984-ben Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje kapta, bár ez a zsűri speciális nagydíja volt. A mostani díj hivatalosan csak 1995 óta létezik.) részesülhetett magyar stáb. Nemes Jeles László Mads Mikkelsentől vehette át a díjat.

Megvan az idei Arany Pálma helye

2015.05.25.

Az Arany Pálmát a francia Deephan című film kapta, a legjobb színésznő díját Rooney Mara Carol-beli alakításáért kapta megosztva Emmanuelle Bercottal (Mon Roi), a legjobb színész pedig Vincent Lindon (La Loi du Marché) lett.

A tegnap véget érő fesztivál további díjazottjairól és a főbb eseményekről itt lehet még olvasni tovább.

Megvan az Un Certain Regard szekció győztese

2015.05.24.

Ismerős lehet ez a szekció nekünk, hiszen tavaly a Fehér Isten nyert ebben a kategóriában, idén pedig egy izlandi alkotás, a Rams. Grimur Hákonarson izlandi birkatenyésztőkről szóló filmje szombaton részesült az elismerésben. A zsűri elnöke, Isabella Rossellini el volt ragadtatva az északi alkotástól, a tragikomikus történet ember és állat közti gyönyörű kötelékét hangsúlyozta.

A Saul fia újabb díjat zsebelt be

2015.05.24.

Nemes Jeles László filmje tarol Cannes-ban, már most két díj tulajdonosa. A Fipresci-díj mellé megkapta a Chalais-díjat is, amit az 1996-ban elhunyt francia újságíró, filmkritikus, Francois Chalais tiszteletére alapítottak. A filmfesztivál ma ér véget, így hamarosan az is ki fog derülni, hogy a két elismerés mellé az Arany Pálmát is elnyeri-e a magyar sikerfilm.

(kép forrása: www.hirado.hu)