Blogolj!

Megható magyar kisfilm tarolt Cannes-ban

2016.10.14.

A Cannes Corporate Film Awards fesztiválról idén is díjjal tért haza Mankovits Marcell rendező és Győri Márk operatőr. Az október 12-13-án megrendezett filmfesztiválon az Öregfiúk kisfilmmel nyertek Ezüst Delfin díjat, mely rendhagyó és friss látásmódot hozott a Foci Eb-re időzített szurkolói tematikában. Mankovits Marcell rendező és a tavaly Aranyszemmel díjazott operatőr már javában készülnek közös nagyjátékfilmjükre.

Cannes - Nemtetszéssel fogadta a sajtó a díjakat

2016.05.23.

Talán soha nem volt még annyira vitatott a zsűri döntése a cannes-i fesztiválon, mint vasárnap este. A díjkiosztót követő sajtótájékoztatón az újságírók huhogással fogadták a kilenctagú testületet, amelynek tagja volt Nemes Jeles László, a Saul fia Oscar-díjas film rendezője is. 

Cannes - A brit Ken Loach kapta az Arany Pálmát

2016.05.23.

A brit Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló, Én, Daniel Blake című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 69. cannes-i fesztiválon. 

Cannes - Díjat nyert egy magyar animációs rövidfilm

2016.05.21.

A magyar diplomafilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim), a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A Cinéfondation versenyébe 2300 benevezett alkotás közül 18 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 4 animációs mű kapott meghívást. A kategória díjairól Kavasze Naomi japán rendező elnökletével döntött a nemzetközi zsűri. 

Cannes - Negyvenöt év után újra bemutatták Makk Károly Szerelem című filmjét

2016.05.16.

Negyvenöt évvel a cannes-i nemzetközi premier után vasárnap este újra bemutatták Makk Károly Szerelem című alkotását a 69. cannes-i fesztiválon, a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató Cannes Classics elnevezésű programban. 

Cannes - Francia portréfilm Zsigmond Vilmos operatőrről

2016.05.15.

Nagy érdeklődés mellett mutatták be a közelmúltban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőrről szóló francia portréfilmet  a 69. cannes-i fesztivál Cannes Classics elnevezésű programjában. 

Cannes - Megkezdődött a 69. cannes-i fesztivál

2016.05.12.

Woody Allen legújabb filmje, a Café Society díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 69. cannes-i fesztivál. 

Nincs csillogás botrány nélkül

2016.05.11.

Beindult a 69. cannes-i filmfesztivál, ami az egyik legrangosabb filmes esemény. A Francia Riviérán tartott másfél hetes banzáj természetesen eddigi 68 éve alatt botrányoktól sem volt mentes. Most nézzük meg azt, hogy a csillogáson és a vörös szőnyeges felvonulásokon túl milyen meghökkentő pillanatokkal botránkoztatták vagy éppen szórakoztatták a közönséget a jelenlévők.

30 éve nem volt ilyen megtiszteltetésben része magyar rendezőnek

2016.04.26.

Május 11-én startol az idei cannes-i filmfesztivál, amit az egyik legjelentősebb filmes eseményként tartanak számon. Tavaly a magyarok szeme különösen rászegeződött a fesztiválra, hiszen a Saul fia akkor, egy évvel ezelőtt indult el hódító útján. Azok után, hogy a zsűri nagydíját és számos elismerést bezsebelt a film a francia városban, most idén sem szűnt meg ennek utózöngéje, hiszen a film rendezőjét, Nemes Jeles Lászlót beválogatták a zsűribe.

Magyar klasszikus a Francia Riviérán

2016.04.20.

Közeledik a cannes-i filmfesztivál, ahol két animációs filmmel is képviseltetjük magunkat. Versenyen kívül viszont minden évben levetítenek egy-egy klasszikust is a Cannes Classics elnevezésű szekcióban. Idén a 45 évvel ezelőtt debütáló Makk Károly-féle Szerelem című filmet is leadják, ami 1971-ben a Zsűri díját is elnyerte. 

Törőcsik Mari, Makk Károly éa Darvas Lili 45 évvel ezelőtt a cannes-i filmfesztiválon