Blogolj!

Cannes - Megkezdődött a 69. cannes-i fesztivál

2016.05.12.

Woody Allen legújabb filmje, a Café Society díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 69. cannes-i fesztivál. 

Nincs csillogás botrány nélkül

2016.05.11.

Beindult a 69. cannes-i filmfesztivál, ami az egyik legrangosabb filmes esemény. A Francia Riviérán tartott másfél hetes banzáj természetesen eddigi 68 éve alatt botrányoktól sem volt mentes. Most nézzük meg azt, hogy a csillogáson és a vörös szőnyeges felvonulásokon túl milyen meghökkentő pillanatokkal botránkoztatták vagy éppen szórakoztatták a közönséget a jelenlévők.

30 éve nem volt ilyen megtiszteltetésben része magyar rendezőnek

2016.04.26.

Május 11-én startol az idei cannes-i filmfesztivál, amit az egyik legjelentősebb filmes eseményként tartanak számon. Tavaly a magyarok szeme különösen rászegeződött a fesztiválra, hiszen a Saul fia akkor, egy évvel ezelőtt indult el hódító útján. Azok után, hogy a zsűri nagydíját és számos elismerést bezsebelt a film a francia városban, most idén sem szűnt meg ennek utózöngéje, hiszen a film rendezőjét, Nemes Jeles Lászlót beválogatták a zsűribe.

Magyar klasszikus a Francia Riviérán

2016.04.20.

Közeledik a cannes-i filmfesztivál, ahol két animációs filmmel is képviseltetjük magunkat. Versenyen kívül viszont minden évben levetítenek egy-egy klasszikust is a Cannes Classics elnevezésű szekcióban. Idén a 45 évvel ezelőtt debütáló Makk Károly-féle Szerelem című filmet is leadják, ami 1971-ben a Zsűri díját is elnyerte. 

Törőcsik Mari, Makk Károly éa Darvas Lili 45 évvel ezelőtt a cannes-i filmfesztiválon

Cannes - Újabb magyar animációs rövidfilm a fesztivál egyik párhuzamos programjában

2016.04.18.

Újabb magyar animációs rövidfilm, Tóth Luca Superbia című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programba - jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban. 

Vérszívás és tűsarok - Megérkezett a Neon démon első előzetese

2016.04.15.

A cannes-i filmfesztivál igazi fenegyereke a dán Nicolas Winding Refn, aki hangos sikert aratott 2011-ben a Drive - Gázt! című filmjével és versenyben volt két évvel később a Csak Isten bocsáthat meg című mozijával is. Ezúttal egy erotikus vámpírthrillerrel szerepel a versenyprogramban, aminek most jött ki első előzetese.

Cannes - Amerikai sztárok, nagy visszatérők és két román film is versenyben

2016.04.14.

Amerikai sztárok - köztük Steven Spielberg, George Clooney, Julia Roberts, Jodie Foster, Kristen Stewart, Sean Penn és Jim Jarmusch -, nagy visszatérőnek számító európai rendezők, a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne, a brit Ken Loach és a spanyol Pedro Almodóvar, valamint két román rendező, Cristian Mungiu és Cristi Puiu is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztivál hivatalos programjába - jelentették be csütörtökön a szervezők Párizsban. 

Cannes - Magyar animációs rövidfilm a vizsgafilmek válogatásában

2016.04.14.

Egy magyar animációs rövidfilm, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba - jelentették be szerdán a szervezők Párizsban. 

George Miller, a Mad Max rendezőj lesz az idei cannes-i filmfesztivál zsűri elnöke

2016.02.03.

Idén 69. alkalommal rendezik meg a cannes-i filmfesztivált, melynek már bejelentették a zsűri elnökét is, George Miller személyében. Miller olyanok nyomdokaiba lép, mint Steven Spielberg vagy a tavalyi Coen tesók, akiktől a rendező átveszi a stafétabotot. A fesztivál május 11-én kezdődik és 22-én a díjátadó gálával zárul, a meghívott filmek listájára majd áprilisban derül fény.

"Hatalmas öröm! Ennek a történelmi fesztiválnak a középpontjában lenni, amely a világ filmművészetének gyöngyszemeit mutatja be, órákon át szenvedélyes vitákat folytatni a zsűritagokkal, óriási megtiszteltetés! A világ semmilyen kincséért nem hagynám ki!" - mondta a rendező a felkérésre a fesztivál közleményében.

A 70 éves ausztrál direktornak, azonban nem csak a Mad Max szériát köszönhetjük, hanem olyan más alkotásokat is, mint az Az eastwicki boszorkányok, Lorenzo olaja, Táncoló talpak vagy a Babe, amelynek az első részét még csak forgatókönyvíróként jegyzi a folytatást viszont már rendezőként is.

Tavasszal nosztalgiáztunk

2015.12.28.

Mozipremiereket tekintve az áprilistól júniusig tartó időszakot lehetne a nosztalgia korszaknak is hívni, ugyanis nem csak egy újabb király klasszikus, a Die Hard – Drágán add az életed! került újra vászonra, hanem két hónappal később a Harcosok klubja is.