Blogolj!

Egy hónap múlva kezdődik az idei ősz legizgalmasabb budapesti animációs eseménye

2016.10.21.

A Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál immár tizennegyedik alkalommal jelentkezik november 23–27 között. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban nézheti meg a közönség a világ animációs termésének legjavát. A fesztivál nyitófilmje a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmje, A vörös teknős lesz, mely a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában különdíjat nyert.

A vörös teknős

Klasszikus magyar mesékben lubickolhatunk ezentúl

2016.08.15.

Most már egy kattintásra vagyunk attól, hogy elmerülhessünk gyerekkorunk legjobb meséiben, újra átéljük Lúdas Matyi és Vuk kalandjait, és együtt utáljuk Döbrögit, vagy ültessük be egy ház belső udvarát fűvel.

Fél év alatt több mint ötven fesztiválra kapott meghívást a magyar animációs film

2016.07.19.

Bucsi Réka LOVE című animációs filmjét februári premierje óta több mint ötven fesztivál közönsége láthatta. Csak júliusban összesen tíz jelentős nemzetközi fesztiválon vetítik a filmet – ezekben a napokban párhuzamosan versenyez egy spanyol, egy ciprusi, két olasz és egy mexikói fesztiválon.

A világ legrangosabb animációs fesztiválján magyar film kapta a zsűri díját

2016.06.20.

Szombat este zárult Annecy-ban a legrangosabb animációs filmfesztivál, ahol a zsűri díját Dell'Edera Dávid kapta Balkon című diplomamunkájáért.

Jelenet a Balkon című animációs kisfilmből

A Disney ezekkel a mesékkel fog bombázni minket

2016.05.26.

A napokban beindult a Szépség és a Szörnyeteg promóciója, pedig még majdnem egy évet kell rá várnunk, ugyanis 2017 márciusában mutatják be a filmet. Most viszont a Disney újabb tervekkel állt elő, ami az élőszereplős meséket illeti.

Cannes - Díjat nyert egy magyar animációs rövidfilm

2016.05.21.

A magyar diplomafilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim), a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A Cinéfondation versenyébe 2300 benevezett alkotás közül 18 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 4 animációs mű kapott meghívást. A kategória díjairól Kavasze Naomi japán rendező elnökletével döntött a nemzetközi zsűri. 

Bognár Éva Katinka rövidfilmje díjat nyert az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon

2016.05.11.

Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomafilmjével az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában elnyerte a gyerekzsűri díját. 

Cannes - Újabb magyar animációs rövidfilm a fesztivál egyik párhuzamos programjában

2016.04.18.

Újabb magyar animációs rövidfilm, Tóth Luca Superbia című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programba - jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban. 

Cannes - Magyar animációs rövidfilm a vizsgafilmek válogatásában

2016.04.14.

Egy magyar animációs rövidfilm, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba - jelentették be szerdán a szervezők Párizsban. 

Frissek, zamatosak, rövidek – Friss Hús rövidfilmfesztivál

2016.04.01.

A fesztiválon elsősorban fiatal filmesek rendezéseit láthatják a nézők, amik iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. A Magyar Filmhéten is érezhető volt már, hogy a leendő, vagy épp nemrégiben végzett rendezők igazán megtalálták a helyüket a kisfilmek világában, mivel játékidejüket (legyen az csak 5, vagy akár 35 perces is) és történetüket tekintve jól kihasználják lehetőségeiket, kellő komolysággal és érzékenységgel nyúlnak az alkotásokhoz. Nézzük, mit tartogat a péntek a közönség számára.