senki nem talált el öt számot az ötöslottón
A 32. héten megtartott ötös lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 17 (tizenhét), 18 (tizennyolc), 55 (ötvenöt), 59 (ötvenkilenc), 67 (hatvanhét). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 18 darab, nyereményük egyenként 2.613.395 forint; 3 találatos szelvény 2268 darab, nyereményük egyenként 21.685 forint; 2 találatos szelvény 72.841 darab, nyereményük egyenként 1790 forint.
Blogolj!

Vegyes vágott

> > >

Sorozat

> > >

Kritika

> > >

Fesztivál

> > >

Rövidzárlat

> > >

Moziba be!

> > >
Mégsem biztos, hogy elkészül a Liza a rókatündér indiai remake-je

Mégsem biztos, hogy elkészül a Liza a rókatündér indiai remake-je

2020.08.08. | Kálovics Tibor

Ujj Mészáros Károly rendező a Színház Online-nak adott interjújában elmondta, hogy a mai napig nincs aláírt szerződés a Liza a rókatündér bollywoodi változatáról, és amennyiben anélkül készülne el a remake, akkor …

Tovább
Ebből a balhéból jobb kimaradni - Pesti balhé

Ebből a balhéból jobb kimaradni - Pesti balhé

Tovább
Két új John Wick-filmet is forgatnak jövőre

Két új John Wick-filmet is forgatnak jövőre

Tovább

Életműdíjat kap Kate Winslet

2020.07.17.

A színésznő a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) veheti át az elismerést. A fesztivált idén online tartják meg.

A Disney megcsinálta 2020 legrosszabb filmjét - Artemis Fowl

2020.07.16.

Az Artemis Fowl tökéletes példája annak, hogy hogyan ne csinálj filmet, hogyan ne dolgozz fel egy már kész történetet és annak is, hogy mindig ellenőrizzük le, mibe invesztálunk, ha éppen filmipari nagykutyák vagyunk.

Sajnálatos módon léteznek olyan filmek, amelyekről senki sem tudja megmondani, hogy miért és hogyan készülhettek el. Ezek azok a "classic shit" darabok, amiket tényleg, de tényleg szívből utál a közönség és a kritikusok is, egy kanyi díjat sem nyernek és több tíz vagy akár 100 milliós veszteséget is jelent annak a stúdiónak, amely korábban igent mondott a forgatókönyvre és megadta hozzá az anyagi támogatást.

Azt gondolná az ember, hogy a legnagyobb cégeknél olyan figurák töltenek be döntéshozó szerepet, akik konyítanak valamelyest az iparághoz és olyan ötletekre adnak pénz, amikből biztosan profit származik. Ennek ellenére folyamatosan elkészülnek olyan óriási blamák, mint a Macskák, a Dolittle és a Sötét Főnix (és ez csak az elmúlt egy év szégyenteljes termése). No, és persze ehhez a díszes társasághoz csatlakozna mai mozink is, az Artemis Fowl, ám különleges helyzete miatt mégis egy új szintre emeli a rossz filmek fogalmát.

A történetet nem egyszerű összefoglalni, mert nehéz értelmezni. A főszereplő Artemis Fowl Jr. egy 12 éves csodagyerek, privilegizált helyzetéből adódóan le is nézi a többieket, akik nem érnek fel az "ő szintjére". Egyedül műkincsgyűjtő és értékesítő édesapjára tud felnézni, aki előszeretettel mesél a fiának a tündérek világáról úgy, mintha az egy valódi hely lenne. Az egyik nap idősebb Artemis Fowlnak egy munka miatt el kell utaznia, viszont később az egész világsajtót bejárja, hogy ő valójában egy bűnöző, aki évek óta értékes tárgyakat rabol el múzeumokból, ezekkel kereskedik. A hírek hallatán a fiatal Artemis teljesen kétségbe esik, amit tovább fokoz egy különös telefonhívás. Kiderül, hogy apját elrabolták a tényleg létező tündérek világában, és ha szeretné még újra élve látni, meg kell szereznie egy számukra szent varázstárgyat. Ezután veszi kezdetét a kutatómunka, melynek során Artemis szembekerül a tündérvilág őrzőivel is.

Elöljáróban röviden csak annyit, hogy a film közel értékelhetetlen, de ennek persze vannak előzményei.

A háttérsztori

Az Artemis Fowl egy jelenleg 9 könyvből álló regénysorozat, mely Eoin Colfer író nevéhez fűződik. Az első könyv 2001-ben jelent meg és hatalmas sikert aratott. A Miramax már akkor megszerezte a könyv megfilmesítésének jogait és Lawrence Guterman kérték fel rendezőnek. Ebből végül semmi sem lett és csak 2011-ben merült fel ismét a stúdióban a film elkészítésének gondolata. Akkor Jim Sheridant emlegették, mint lehetséges rendezőjelölt és felmerült Saoirse Ronan is Holly Short szerepére. Ezután 2013-ban a Disney bejelentette, hogy ők készítik el az Artemis Fowl-filmet a The Weinstein Company-vel karöltve (amit később a Harvey Weinstein botrány miatt visszavontak). 2015-ben jelentették be a többszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh-t, mint rendezőt és két évvel később hozták nyilvánosságra, hogy 2019 augusztusában lesz a mozi premierje. 2018. november 27-én került fel a világhálóra az első kedvcsinálója, aminek a fogadtatása elég vegyes volt. Később kiderült, hogy több a stúdiónak több problémája is akadt az addig elkészült anyaggal, ezért a premiert eltolták a premiert 2020. május 29-re, ami aztán a Covid-19 miatt június 12-re módosult és mozik helyett egyenesen a Disney+ streaming szolgáltatóra került fel. Ez alatt az idő alatt több dolgot átírtak és újraforgattak, ami miatt végül a 125 millió dollárba került a produkció.

Az "eredeti" trailer

Na, de miért is rossz az Artemis Fowl?

Első sorban azért, mert ebben a pár hónapban olyan szinte szét lett vágva, hogy a végtermék értelmezhetetlenné vált. A már említett első teaser trailerből (ami a csúsztatás miatt hónapokig ment minden film előtt a mozikban) körülbelül kettő darab jelenet maradt meg. 95 perc lett a játékidő, melynek során nincs semmilyen világépítés és karakterfejlődés. Megkapjuk ezt a varázslatos a világot, amiben mágikus lények élnek a Föld magjában, ahol modern technológiát és varázslatot is használnak. Nem tudjuk meg, hogy ez miért van így, nem tudjuk meg hogyan működnek a dolgok, és azt sem tudjuk meg, hogy mik a szabályok.

Nincs ok-okozat, a dolgok csak szimplán történnek egymás után. A karakterek cselekedetei logikátlanok és nem is lehet érteni, mit miért tesznek. A szereplők egyik pillanatban megölnék egymást, majd 20 perccel később, ugyanabban a jelenetsorban örök barátságot fogadnak egymásnak. Azt is meg kell jegyezni, hogy fontos szereplőket kukáztak ki az utómunkák során, akik talán betömhették volna a történetben keletkező lyukakat. Magát a főgonoszt szinte teljesen kitörölték a filmből és a színésznő (Hong Chau), akinek a hangján megszólal Opal Koboi, még csak a stáblistán sem szerepel.

A rövid játékidő egyáltalán nincs jól kihasználva, ami olyan érzést kelt, mintha az egész történet kettévágták volna és valahol a felénél véget érne. Ennek az lehet az oka, hogy a Disney folytatásokkal is számolt, de emiatt az első (és valószínűleg utolsó) film nem állja meg önmagában a helyét. A színészeknek látszólag fogalmuk sem volt, hogy mit kellene csinálniuk a zűrzavarban, amit nem is nagyon lehet felróni neki. De. Akit külön ki lehet emelni, az az Oscar-díjas Judi Dench, akinek élete egyik legrosszabb alakítását láthatjuk. Egyenesen rossz nézni a jeleneteinél a szenvedését, igazán méltatlan ez a performansz az életművekhez képest. Idén ugyan nem kapta meg az Arany Málna-díjat a Macskákért, de jövőre minden bizonnyal nagy esélyese lesz ennek az "elismerésnek".

A felsorolt negatívumok mellet az Artemis Fowl ráadásul borzasztóan is néz ki, a 125 milliós költségvetés ellenére is. Volt olyan rész, amit többször vissza kellett tekertem, mert első blikkre nem tudtam értelmezni, mi történt és volt olyan jelent, amit azért néztem vissza többször, hogy megbizonyosodjak arról, hogy láttam-e amit láttam. Ehhez tényleg egy Disney és egy Josh Gad a nevét adja?

A szarrá vágott trailer

Én magam nem olvastam a könyveket, de kisebb kutatás után arra jutottam, hogy az adaptáció merőben eltér a könyv szellemiségétől. Karakterek személyiséget, jellemvonásait vették el és cserébe nem adtak nekik semmit. Ahogy olvastam a visszajelzéseket a közösségi médiában, a franchise rajongó egyöntetűen borzasztóan csalódottak.

Az Artemis Fowl tökéletes példája annak, hogy hogyan ne csinálj filmet, hogyan ne dolgozz fel egy már kész történetet és annak is, hogy mindig ellenőrizzük le, mibe invesztálunk, ha éppen filmipari nagykutyák vagyunk. Lehet éppen azzal védeni, hogy a fő célközönsége a gyerekek, de a kicsiket is inkább óvjuk ettől a mozitól, semmint megnézzük velük. A Disney-nek eddig se váltak be az eredeti alkotásai, de ez most abszolút egy másik liga.

Ez a celluloid hulladék kategória és őszintén kíváncsi lennék, hogy ha ezt így átengedték a rostán, akkor milyen lehet az eredeti vágása a filmnek? Lehet jobb is, ha azt soha nem tudjuk meg.


Értékelés: 1/10

Címkék: Kritika

Újabb fontos filmfesztivál marad el Amerikában

2020.07.15.

Bár a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne maradjon az év filmes események nélkül, van olyan fesztivál, amit kénytelenek teljesen törölni.

Tovább robog a Star Wars-vonat: újabb sorozattal készül a Disney

2020.07.14.

A keményvonalas Star Wars rajongók talán már fel sem kapják a fejüket a hír hallatán, hiszen egyszerűen kimeríthetetlen sztoriforrással szolgál ez az univerzum. Jövőre jön is az újabb adag.

Újra kezdenek bezárni a világ mozijai

2020.07.14.
Ragnar Volarus

Egyre több helyen döntenek újra a szigorítások mellett. A hongkongi Disneyland is lehúzta a rolót. Nem úgy az amerikai.

A világ több pontján is újult erővel tombol a koronavírusjárvány, így ismét szigorításokat kell bevezetni. Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom úgy határozott, hogy azonnali hatállyal bezáratja a mozikat, éttermeket, bárokat, borászatokat, családi szórakoztató központokat, állatkerteket, múzeumokat, de még a kártyatermeket is.

Július elején három hétre záratta be a kormányzó a mozikat és éttermeket Los Angelesszel együtt összesen 19 megyében, most viszont szinte kivétel nélkül az egész államban lakat került az összes mozira. 

Ezzel párhuzamosan Hongkongban is úgy döntöttek, hogy ismételten bezárják az összes mozit. A teljes zárlatot a hongkongi Disneyland bezárása előzte meg. Jelenleg az összes "nem létfontosságú" üzletnek zárva kell maradnia. A helyi Disneyland azért zárt be, hogy hongkongi új esetek elérték a napi nagyjából 50-et, míg Floridában a Walt Disney World annak ellenére is kinyitott a hétvégén, hogy az államban megdőlt a napi új esetek száma, 15 299 COVID-19 fertőzöttet regisztráltak. Hongkongban a jelenlegi tervek szerint minimum egy hétig tart a zárlat.

Címkék: koronavírus

Megtalálták Naya Rivera holttestét

2020.07.14.
Kálovics Tibor

A hatóságok megtalálták a Glee című sorozatból ismert Naya Rivera holttestét. A 33 éves színésznő július 9-én tűnt el, amikor a fiával egy bérelt csónakkal úszni indult egy kaliforniai tavon.

Fotó: latimes.com

A hatóságok úgy tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy Rivera nem viselt mentőmellényt, ellentétben a négy éves fiával és így a vízbe fulladt. A színésznő holttestére a a Los Angelestől északnyugatra fekvő Piru-tavon bukkantak rá, ahol múlt héten eltűnt. A megyei seriff magyar idő szerint este jelentette be, hogy a 33 éves színésznő holttestére bukkantak rá. 

A Ventura megyei seriffhivatal közleménye szerint néhány napja kaptak jelzést, hogy a Puri-tavon egy csónakban egy kisfiú egyedül tartózkodik. A gyermeket megtalálták a hatóságok, Rivérát pedig búvárokkal és a levegőből is egyaránt keresni kezdték. Az ügyben nem volt bűncselekményre utaló nyom, Rivera valószínűleg vízbe fulladt. 

Naya Rivera gyermekszínészként kezdte pályafutását az Egyesült Államokban. Leghíresebb szerepe Santana Lopez volt a Glee-Sztárok leszünk! című sorozatban, de felbukkant többek között a Csajok, a CSI Miami, vagy a Kaliforniába jöttem című sorozatokban is. Kisfia édesapja Ryan Dorsey színész, akivel 2014 és 2018 között élt együtt. A Puerto Rico-i származású színésznő január 12-én ünnepelte harmincharmadik születésnapját. 

Címkék: Gyász

Meghalt Kelly Preston, John Travolta felesége

2020.07.13.

A színésznő csupán 57 éves volt.

Címkék: Gyász

Robert De Niro pénztárcája is megérezte a koronavírus-járványt

2020.07.11.

Magyarországról nézve nehéz elhinni, hogy egy többszörös dollármilliomos is meg tudja érezni a járvánnyal kapcsolatos változásokat. A változások szerencsére De Niro esetében nem egészségügyi jellegűek, hanem anyagi természetűek, amihez az éppen zajló válása sem jön jól.

Bergman-klasszikust dolgoz fel az HBO

2020.07.10.
Kálovics Tibor

A Hollywood Reporter értesülései szerint az HBO minisorozatot készít Ingmar Bergman drámájából a Jelenetek egy házasságból című klasszikusból.

Kép forrása: mafab.hu

1973-ban mutatták be a Jelenetek egy házasságból című televíziósorozatot Ingmar Bergman rendezéséből, Liv Ullmann és Erlad Josephson főszereplésével. A csaknem 50 éves klasszikusból később a filmváltozat is bemutatásra került, valamint Bergman a történet folytatását is megírta Sarabande címmel. A színházakban azóta is nagy sikerrel futó dráma most visszatér a televízió képernyőjére, azonban megújított amerikai köntösben. 

Az HBO-s adaptációt Hagai Levi készíti, akinek olyan sorozatok fűződnek a nevéhez, mint "A viszony", illetve "A terapeuta". Levi amellett, hogy a széria producere lesz, rendezőként is közreműködik a projektben. A Hollywood Reporter úgy értesült, hogy a főszereplők egy kortárs amerikai házaspár lesznek, akiket Michelle Williams és Oscar Isaac alakítanak. A történet során a két karakter története olyan témákkal foglalkozik, mint a szerelem, gyűlölet, monogámia, házasság és a válás 

Szófiában díjazták Tóth Barnabás filmjét

2020.07.09.

48 ország 111 filmje került a szófiai nemzetközi filmfesztivál válogatásába, amiből az Akik maradtak kapta meg a nemzetközi filmkritikusok, azaz a FIPRESCI díját.