Blogolj!

Szófiában díjazták Tóth Barnabás filmjét

48 ország 111 filmje került a szófiai nemzetközi filmfesztivál válogatásába, amiből az Akik maradtak kapta meg a nemzetközi filmkritikusok, azaz a FIPRESCI díját.

A zsűri elnöke az a Peter Webber volt, aki a Colin Firth és Scarlett Johansson főszereplésével készült Leány gyöngy fülbevalóval című filmet is rendezte. Webber elismerő oklevéllel jutalmazta a magyar alkotást, melyben a film látványvilágát méltatta - hozzátesszük, teljes joggal.

Az Akik maradtak egy lélekemelő, könnyedséggel és melegséggel teli történet a szeretet gyógyító erejéről a második világháború utáni Budapesten. A történet szerint Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), dacos kamaszlány, aki makacsul várja haza szüleit a haláltáborból a második világháború utáni Budapesten. Kettejük egymásra találása áll a viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által.

Tóth Barnabás filmje bekerült az Oscar várományos filmek szűkített listájába, ám onnan sajnos nem tudott továbblépni a jelöltek közé. Ennek ellenére a film szépen teljesít a nemzetközi porondon, számos ország filmfesztiválján megfordult már, a film női főszereplőjére, Szőke Abigélre pedig a külföldi szakma is felfigyelt.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/97450/pics/lead_800x600.jpg
Akik maradtak,díj,Fesztivál,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?