Blogolj!

Meghalt Ennio Morricone

A világhírű zeneszerző 91 évesen, hétfő hajnalban hunyt el.

A La Repubblica olasz napilap szerint Morricone egy római kórházban halt meg, ahova egy esés miatt került be. Temetését szűk körben tartják.

Ennio Morricone a filmtörténelem egyik legnagyobb zeneszerezője, aki olyan világhírű filmekhez készített zenét, mint A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, Egy markényi dollárért, valamint a magyar Sorstalanság.

Az Aljas nyolcas című Tarantino-filmért Oscar-díjat is kapott 2016-ban. Bár 2007-ben kapott egy tiszteletbeli Oscart, érdekes módon ez volt egyetlen aranyszobra annak ellenére, hogy több évtizede a legjobbak között tartják számon.

Morricone már hatévesen zenét komponált, édesapjától tanult meg kottát írni. Tanulmányait a Santa Cecilia Konzervatóriumban végezte, ahol valószínűleg apját követve, trombitaművésznek tanult, éjszakánként pedig néha besegített apjának, aki egy bárban zenélt. Konzervatóriumi évei során Morricone kissé kilógott a sorból, mivel trombita szakos hallgatóként zeneszerzőnek készült és ezt a szándékát nem igazán nézték jó szemmel tanárai. 1947-ben színházi zeneszerzőnek kérték fel, majd végül megszerzi a zeneszerzői végzettséget is 1954-ben.

Filmes pályafutása 1961-ben kezdődött az Il Federale című filmmel, de az igazi ismertséget Sergio Leonéval való közös munka hozza meg számára. Ekkor jönnek képbe a westernfilmek, többek között a már fent említett A Jó, a Rossz és a Csúf legendás dallamai. Gyakran előfordult, hogy Morricone nem a filmhez írta a zenéket, hanem a filmet alakították a zenéhez. Ilyen volt például a Pár dollárral többért és a Volt egyszer egy Amerika is, ami szintén Leone és Morricone közös munkája.

A hatvanas és a hetvenes évek során Olaszországban nemigen készült film nélküle. Akik eddig vele dolgoztak, azt állítják, hogy precizitása már szinte matematikai pontosságú, öntudatos, lelkiismeretes művész volt, és a keverőszobában ugyanúgy otthon van, mint a karmesteri porondon.

Pályafutása során kapott még három Grammy- ,négy Golden Globe- és hat BAFTA-díjat, valamint majdnem 500 tévés és filmes produkcióhoz szerzett zenét. Lemezei több mint 70 millió példányban keltek el világszerte.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/97281/pics/lead_800x600.jpg
Ennio Morricone,Gyász
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?