Blogolj!

Meghalt Michel Piccoli francia színész

Bár neve nem biztos, hogy ismerősen cseng a fiatalabb korosztálynak, generációjának elismert színésze volt. Piccoli 94 éves korában hunyt el.

A színészlegenda nyolc évtizedig volt a pályán, több mint 230 filmben szerepelt, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard, Luis Bunuel, Jean Renoir vagy Alfred Hitchcock.

Bár zenészcsaládból származott, mégis színész lett belőle. A negyvenes években kezdte a pályát, de igazán Godrad 1963-as A megvetés című filmjével robbant be igazán, amelyben Brigitte Bardot volt a partnere. A szép nők és neves rendezők sora itt nem állt meg, ugyanis ezután jött Bunuel Arany Oroszlánnal díjazott A nap szépe című alkotása, amiben Catherine Deneuve-vel dolgozott együtt, majd Hitchcock Topáz című filmje, A burzsoázia diszkrét bája és a legendás A nagy zabálás, ami akkoriban igazi botrányfilmként hírsült el.

Cannes-ban az Ugrás a semmibe című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi színész díját 1980-ban, majd két évre rá Berlinben díjazták Pierre Granier-Deferre  Une étrange affaire című filmjéért.

A színészkedés mellett rendezett is, valamint a politika területén is kipróbálta magát.

Piccoli halálhírét a családja jelentette be hétfőn, a színész sztrókban hunyt el.

Címkék: Gyász, Rövidzárlat
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/95009/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?