Blogolj!

Nem csak Hajdu Szabolcs plagizált a fiatal rendezők közül

1978-ban mutatták be Szörény Rezső BUÉK című játékfilmjét, melyet a mozik éppen szilveszter napján kezdték vetíteni. Sikere lett a közönség soraiban, és a szakmában is. Esztergályos Cecília és Bujtor István elnyerte érte 1979-ben a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb női illetve a legjobb férfi alakításért. Mikor Goda Krisztina 2018-ban hasonló címmel forgatott filmet, Szörény már nem tudott tiltakozni.

A történetet Kelecsényi László filmtörténész idézte fel, annak apropóján, hogy Vitézy László a napokban plagizálással vádolta meg Hajdu Szabolcsot és arra kérte, hogy változtassa meg Békeidő című filmjének címét, hiszen hasonló címmel Vitézy már forgatott filmet.

"Elloptátok a címemet!" - plágiummal vádolja Hajdu Szabolcsot Vitézy László

Plágiummal vádolja Hajdu Szabolcsot Vitézy László rendező. Szerinte fiatal kollégája ugyanazt a címet adta egy most készült filmjének, mint ő, harminc évvel saját alkotásának: a cím, Békeidő. Vitézy Lászlót azért sérti a címegyezőség, mert szerinte egy szimbolikus filmről van szó.


Ahogy Kelecsényi felidézi egyike volt azoknak, akik tiltakoztak Goda Krisztina címválasztása ellen, hisz úgy gondolta, hogy nem fair, hogy egy a maga idejében közönségsiker filmet semmibe véve a rendező ugyanazt a címet adja alkotásának. Kelecsényiék azt szerették volna, hogy legalább egy évszámot bigyesszenek az új film mellé, hogy megkülönböztessék a több mint 40 éves mozgóképtől.

Természetesen nem történt semmi. 

Most ugyanez történik azzal a kivétellel, hogy most maga a rendező tiltakozik a címazonosság ellen, de abban a két történet megegyezik, hogy nagyon úgy néz ki, hogy ha a fiatal rendezőn múlik, most sem fog történni semmi.

Jön egy azonos című film, még nem mutatták be, még lehetne valamit tenni, hogy Hajdu Szabolcs filmje ne vonszolja magával ezt a tehertételt. Van egy gyanúm, hogy semmi nem fog történni. hogy hiába tiltakozik Vitézy, s hiába áll mellette a józan ész, nem lesz címváltozás.

- írja bejegyzésében Kelecsényi.

A filmtörténész szerint, az megbocsájtható, hogy Hajdu Szabolcs filmtörténetből ilyen alacsony szinten van, de szakmai etikából biztosan megbukott.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/93601/pics/lead_800x600.jpg
Hajdu Szabolcs,vitézy lászló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?