Nem volt hatos a lottón
Nyerőszámok: 9 (kilenc), 21 (huszonegy), 22 (huszonkettő), 29 (huszonkilenc), 31 (harmincegy), 45 (negyvenöt). Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 32 darab, nyereményük egyenként 435.200 forint; 4 találatos szelvény 1.958 darab, nyereményük egyenként 7.115 forint; 3 találatos szelvény 34.816 darab, nyereményük egyenként 1.825 forint.
Blogolj!

"Elloptátok a címemet!" - plágiummal vádolja Hajdu Szabolcsot Vitézy László

Plágiummal vádolja Hajdu Szabolcsot Vitézy László rendező. Szerinte fiatal kollégája ugyanazt a címet adta egy most készült filmjének, mint ő, harminc évvel saját alkotásának: a cím, Békeidő.

Vitézy Lászlót azért sérti a címegyezőség, mert szerinte egy szimbolikus filmről van szó. Fel is szólította Hajdu Szabolcsot, hogy változtasson, de ő ezt nem teszi meg, mert szerinte a két alkotás jól megfér egymás mellett.

Vitézy 1979-ben bemutatott filmjét sokan a Kádár-korszak egyik emblematikus alkotásának tartják, melyben Borsány község termelőszövetkezetének elnöke, Bencsik Béla lakás, munka, jó kereset ígéretével új családokat telepít a faluba, hogy megakadályozza az elnéptelenedést, a gazdaság pusztulását. A vezető ezzel konfliktusok sorozatát indítja el a községen belül, a szomszéd községek és Borsány között, valamint saját személye és a felettesi hatalmát védő járási, megyei vezetés között. A film annak idején megnyerte a 29. Mannheim-i filmfesztivál nagydíját.Az elmúlt időszakban egy újabb film is készült ugyancsak Békeidő címmel. Ennek rendezője Hajdu Szabolcs, aki emberi viszonyokon keresztül járja körbe a dominancia és a kiszolgáltatottság kérdését. A filmet úgy reklámozzák, hogy ez lesz az első, amit a koronavírus-járvány miatt online mutatnak be.

A neten debütál Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje

2020. április 23-án a Vimeón debütál Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje, a Békeidő. A járványhelyzet következtében a mozik kényszerű bezárása sarkallta az alkotókat arra, hogy online platformon forgalmazzák a nemrégiben elkészült alkotást. Az alkotók csütörtöki közleménye szerint a Békeidő egy speciális oktatási projekt keretein belül valósult meg a Látókép-Production és a koloz svári Filmtett Egyesület együttműködésében.


Elloptátok a címemet!” Így reagált a címegyezőségre Vitézy László.
A rendező közösségi oldalán fakadt ki. Amint írja: a Békediő, mint cím sokak számára szimbolikus és foglalt. A címplágiumról tiszteletlenség, műveletlenség és ostobaság tart.

Az új film rendezője, Hajdu Szabolcs elmondta: Vitézy László posztjából értesült a problémáról. A filmet nem ismerte, most nézte meg. Azonban úgy érzi, nem lopás az, hogy ő is ezt a címet adta filmjének, mert a békeidő tág fogalomként értelmezhető, és külföldön is léteznek ilyen címen nagyjátékfilmek. Szerinte a két hazai alkotás megfér egymás mellett.

Vitézy továbbra is arra kéri Hajdut, hogy változtassa meg a film címét. Amint írja nem fogadja el, hogy Hajdu nem változtatja meg a filmje címét, mert így akaratlanul is összemosódik a két film, ami azért sem szerencsés, mert a két rendező filmes ideológiája teljesen eltér egymástól.

Soha nem gondoltam, hogy velem kezdődik a világ. Nagyon nagy hangsúlyt fektettem az előttem élő filmesek-akár személyes- megismerésére. A Budapesti Iskola dokumentarista játékfilmjeit lehet nem szeretni, de tudni kell róluk! Ebben az esetben nemcsak a saját filmemért szólok, hanem a forgatókönyvíró Szalay Györgyiért, az irányzat egyik mesteréért, Dárday Istvánért és az operatőr Pap Ferencért - annak a két frontos harcnak a nevében, amit akkor vívtunk a fennálló rendszer és a saját szakmánk működési gyakorlata ellen. Akkor "beleizzadtunk". Örülök, hogy tegnap sikerült végre megnézni az én BÉKEIDŐ-met, és tetszett. Ajánlom a VÖRÖS FÖLD-et, a JUTALOMUTAZÁST-t és a HARCMODOR-t is. Még egyszer kérem, változtassa meg a bemutatás előtt álló filmje címét-nem fér meg egymás mellett a két BÉKEIDŐ.

írja Vitézy.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/93481/pics/lead_800x600.jpg
Hajdu Szabolcs,vitézy lászló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?