Blogolj!

Kitartanak a szervezők, nincs veszélyben a cannes-i filmfesztivál a járvány ellenére sem

Legalábbis egyelőre. A filmmustra szervezői ugyanis még kivárnak, meglátják, hogyan alakul a helyzet és április közepéig nem hoznak döntést a fesztivállal kapcsolatban.

A minden év májusában megrendezett cannes-i filmfesztivált is fenyegeti a koronavírus-járvány, ugyanis mint nálunk, úgy Franciaországban is komoly korlátozásokat vezettek be: Franciaországban betiltották hétfőtől a száz fősnél nagyobb tömegrendezvényeket, bezártak az iskolák, egyetemek és a napközik, így érthető, hogy a cannes-i filmes rendezvény sorsa is kérdésessé vált.

Ennek ellenére a szervezők még reménykednek abban, hogy tarthatják az eredeti tervet és április 16-án bejelentik a filmfesztivál programját, majd megtarthatják a mustrát május 12-23. között.

Ám májusig még senki nem lát el, és a szervezőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy

nagyon nehéz lesz, mondhatni lehetetlen a Kínából, Dél-Koreából, Iránból, Olaszországból és mintegy 50 más országból érkező filmek beválogatása, tudván, hogy színészeik és rendezőik nem utazhatnak el Cannes-ba. A filmeket nem szabad a 2000 férőhelyes moziteremben levetíteni, és a legcsekélyebb figyelmeztetés is nyugtalanítja majd a fesztivál látogatóit

-fogalmazott egy igazgatósági tag.

Az idei év első felére tervezett nagyobb filmes események közül a cannes-i az egyetlen, amelyet még nem töröltek a koronavírus-járvány miatt. Korábban a március 13-22. közötti amerikai SXSW fesztiválról és az április 15-26. közötti Tribeca Filmfesztiválról is bejelentették, hogy elmarad.

Ha a cannes-i filmfesztivált lefújnák, 73 éves történetében először maradna el. Eddig csak egyszer fordult elő, 1968-ban, hogy a diáklázadás és általános sztrájk miatt félbeszakadt a mustra.

(borító: SEBASTIEN NOGIER/EPA/REX/Shutterstock)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/91855/pics/lead_800x600.jpg
Cannes,Fesztivál,koronavírus,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?