Blogolj!

Többmilliárdos veszteség érheti a filmpiacot a koronavírus miatt

A koronavírus nemcsak a mindennapokra, hanem bizony a filmiparra is nagy hatással van.

Ahogy többek között a James Bond-film premierjét is befolyásolja a járvány, úgy a mozik látogatottsága is megcsappanhat. Tavaly még rekordévet zárt a globális filmpiac, most viszont visszaeshet a mozik látogatottsága, ami a becslések alapján máris akár ötmilliárd dolláros (1517 milliárd forintos) bevételkiesést jelenthet világszerte.

A koronavírus már James Bondot is elérte

A járvány miatt a 25. Bond-mozi kínai, japán és dél-koreai kampányeseményeit már törölték, most pedig a londoni premier is veszélyben van. Legalábbis a legnagyobb Bond-oldal és rajongói weblap, az MI6-HQ szerkesztősége azon van, hogy a Nincs idő meghalni című film március 31-i londoni premierje ne legyen megtartva.

Ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy 2019-ben a mozik globális bevétele 42,5 milliárd dolláros (csaknem 13 ezer milliárd forintos) rekordot állított be, ebből az Észak-Amerikán kívüli bevételek 31,1 milliárd dollárra (9500 milliárd forintra) rúgtak, ami szintén nemzetközi rekord.

A koronavírus-járvány miatt azonban Kínában már most számtalan mozi zárt be, emellett Dél-Koreában, Olaszországban és Japánban, a világ harmadik legerősebb filmpiacán is zuhant a mozik látogatottsága. A bezárások az Egyesült Államokban folytatódhatnak, ha ott is kitört a járvány, ám egyelőre csak mintegy száz megerősített megbetegedést tartanak nyilván.

Kiürültek az ázsiai mozik

A világ második legnagyobb mozihálózatával rendelkező Kínában 70 ezer filmszínházat zártak be. A hagyományos kínai újévi ünnepek alatt tavaly 1,76 milliárd dollárért (534 milliárd forintért) váltottak mozijegyet a nézők, míg idén összesen 4,2 millió dollárért (1,3 milliárd forintért). Elemzők szerint a kínai veszteség február végére elérte a kétmilliárd dollárt vagy még ennél is többet. A multiplexekben várhatóan a következő hetekben vagy akár hónapokban sem tér vissza a szokásos nagyüzem.

Dél-Koreában, amely a világ ötödik legnagyobb mozis piaca, az előző évihez képest a hétvégén 80 százalékkal csökkent a jegybevétel. Egy helyi forgalmazó úgy fogalmazott: a mozik ugyan nyitva vannak, de akár be is zárhatnának. A dél-koreai mozis bevételek csaknem 70 százalékkal estek vissza.

Japánban, ahol hétfőn több mint 900 megbetegedést regisztráltak, szintén komoly hatása lehet az ágazatra a járvány kitörésének. Helyi illetékesek már az elmúlt hétvégére is 10-15 százalékos visszaesést becsültek.

Olaszországban a becslések szerint az ország mozijainak fele zárt be

Az átmenetileg szünetelők mind az ország járványtól érintett északi térségében találhatók. A mozis bevételek 44 százalékkal estek vissza a bezárások miatt a járvány ottani kitörésének első hétvégéjén. Az előző évi hasonló időszakhoz képest az elmúlt hétvégén 76 százalékkal volt kevesebb a jegybevétel.

A koronavírus gazdasági hatása és a vírus miatti félelem még a legjobb forgatókönyvek szerint is komoly következményekkel jár.

Ha az emberek elkerülik a tömeges összejöveteleket, az befolyásolja a mozik látogatottságát és a produkciókat is

- mondta a Hollywood Reporter egyik forrása.

 

Címkék: Vegyes vágott
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/91255/pics/lead_800x600.jpg
Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?