Blogolj!

Tüntetés és kínos csend övezte Roman Polanski díját a francia Oscaron

Kiosztották a César-díjakat Párizsban, ahol nem is az elismeréseken, hanem inkább a kellemetlen pillanatokon volt a hangsúly.

Ahogy már mi is írtunk róla, a César-díj átadóját már megelőzte egy kisebb balhé, ugyanis Roman Polanski ellen több feminista szervezet is tiltakozott. Nemcsak a rendező személye volt problémát (a már mindenki számára ismert szexuális zaklatási ügye miatt), hanem ezért is, mert a sötét múlttal rendelkező Polanskit díjra is jelölték. A felfokozott hangulat miatt a rendező egyébként ki is hagyta a díjátadót, ami

Nos, a botrányok ellenére kapott is elismerést (ráadásul hármat is a Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy című filmjéért), amit egy igen kellemetlen csönd fogadott, többen felháborodottan ki is vonultak a teremből.

Többek között az az Adele Haenel színésznő is, aki a szexuális botrányok nyomán tavaly novemberben néven nevezte állítólagos zaklatóját, Christophe Ruggia francia filmrendezőt, akit azzal vádol, hogy 12 és 15 éves kora között rendszeresen zaklatta szexuálisan. Az interjú óriási visszhangot váltott ki a francia közéletben és elsősorban a filmes világban, Ruggia ellen azóta ügyészi eljárás indult.

A felfokozott hangulat miatt a rendező egyébként ki is hagyta a díjátadót és így tett filmje egész stábja is. A rendező talán jobban is tette, hogy nem jelent meg az eseményen, ugyanis a 45. César-díj gálaestjének helyszínéül szolgáló Salle Pleyel koncerttermet hermetikusan körbezárták a rendőrök, miután több tucat feminista már két órával az ünnepség kezdete előtt füstbombákkal a kezében próbált az épület közelébe jutni, miközben azt kiabálták, hogy "Erőszakoló Polanski, bűnös mozi, cinkos közönség!".

Franck Riester francia kulturális miniszter egy pénteki interjúban úgy vélte, hogy Polanski elismerése a legjobb rendezői díjjal "rossz jelkép lenne ahhoz a tudatra ébredéshez, amelyre mindannyiunknak szüksége van a szexuális erőszak elleni küzdelemben". Adele Haenel pedig előzetesen kijelentette, hogy a francia-lengyel filmrendező díjazása "az áldozatok szemen köpése lenne".

A balhék sorozatán kívül persze kiosztották a legjobb alkotásoknak járó elismeréseket (amiket nem fogadott tüntető csönd és tiltakozás): Ladj Ly első nagyjátékfilmje, a Nyomorultak kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, ami Párizs egyik keleti elővárosában, Montfermeilben egy fekete bőrű kiskamasz sérelmére 2008-ban elkövetett rendőri túlkapás ügyét dolgozta fel.   

Három César-díjjal kapott Nicolas Bedos Boldog idők című filmje: a rendező megkapta a legjobb forgatókönyvért járó szobrot, Fanny Ardant vehette át a legjobb női mellékszereplő díját, és ez a film kapta a legjobb díszletért (Stéphane Rozenbaum) járó elismerést is.

A legjobb férfi alakítás díját Roschdy Zem kapta Arnaud Desplechin Kisváros, éjjel című thrillerében nyújtott alakításért, a legjobb női alakításért járó szobrot Anais Demoustier vehette át Nicolas Parizernek az Alice et le Maire (Alice és a polgármester) című első filmjében nyújtott alakításáért.  

A nyertesek teljes listája itt található.

(borító: Jarek Praszkiewicz/AP/REX/Shutterstock, kép: Lucas Barioulet/Agence France-Presse — Getty Images)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/91173/pics/lead_800x600.jpg
botrány,César-díj,díj,Roman Polanski,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?