Blogolj!

Roman Polanski kihagyja a César-díj átadóját az ellene tiltakozó szervezetek miatt

A francia Oscarként is emlegetett César-díjakat péntek este adják át, és bár Polanski kapta a legtöbb jelölést J’accuse (Vádolom) című filmjéért, nem megy el a ceremóniára.

Az ok pedig igen egyszerű: el akarja kerülni a készülőben lévő balhét. Ami ráadásul miatta robbant ki. A rendezőt amióta megvádolták a hetvenes években szexuális erőszakkal, sokan támadják, időről időre előkerül ügye. Erről van szó most is: feminista szervezetek Polanski személye ellen szerveznek tüntetést a díjátadón.

Napok óta kérdezik tőlem, hogy megyek, vagy nem megyek a César-díjkiosztóra. Az én kérdésem viszont inkább a következő: mehetnék-e?

Roman Polanski elmondta, hogy legfontosabb számára a családja, a felesége és gyerekei megóvása, akik inzultusoknak vannak kitéve.

Sajnálattal hoztam meg azt a döntést, hogy nem konfrontálódom az önjelölt véleménybírósággal, amely lábbal taposná a jogállamiság elveit azért, hogy ismételten az irracionalitás győzedelmeskedjen

- fogalmazott.

De nemcsak a rendező miatt fesztült a légkör a díjátadó körül. Két hete kollektívan lemondott a César-díjakat jelölő francia filmakadémia teljes vezetősége, mert több mint négyszáz francia filmes szakember, rendezők és színészek tiltakoztak a jelölések átláthatatlansága miatt. A tiltakozók szerint az akadémiát eluralták a "működési zavarok", a "számlák átláthatatlansága", a "bebetonozott státuszok" és az "urambátyám" működés. A művészek azt is kifogásolták, hogy a tagoknak semmilyen beleszólásuk nincs sem a szervezet működésébe, sem a César-díjak átadásának menetébe.

(borító: Julien De Rosa/EPA, via Shutterstock)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/91066/pics/lead_800x600.jpg
botrány,díj,Roman Polanski,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?