Blogolj!

Bűnösnek találták Harvey Weinsteint

Egy New York-i bíróság esküdtszéke bűnösnek mondta ki Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogult nemi erőszak és szexuális támadás vádjában, azonban a legsúlyosabb vádpont, a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádja alól felmentette.

Az esküdtszék bűnösnek nyilvánította Weinsteint az egykori munkatársa, Mimi Haleyi elleni szexuális támadásban és Jessica Mann színésznőjelölt megerőszakolásában 2013-ban. Hollywood egykori nagyhatalmú producerére 25 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság. Ha bűnösnek találták volna a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádjában, akár életfogytiglant is kaphatott volna.

A hét férfiből és öt nőből álló esküdtszék öt nap alatt hozta meg döntését. A bejelentés után az eddig szabadlábon védekező Weinsteint a bíró utasítására megbilincselték, és azonnal a fogdába szállították. A bíróság március 11-én hirdeti ki, hogy milyen büntetést szab ki a vádlottra. A tárgyalás alatt Weinstein gyakran tűnt gyengének, a tárgyalóterembe járókerettel lépett be, előfordult, hogy ügyvédjére támaszkodott. Egyik áldozata, Rose McGowan színésznő szerint azonban csak színészkedett.

Zaklatás miatt kirúgták cégétől az Oscar-díjas producert

Zita | 2017.10.09. 15:05 A napokban röppent fel a hírt, hogy Harvey Weinstein producert több nő is megvádolta szexuális zaklatással. Ennek következményeképp pedig a The Weinstein Co. produkciós vállalatból ki is tették a szűrét. A céget most testvére, Bob Weinstein és David Glasser irányítja.

A bukott filmmogult több mint 80 nő, köztük ismert színésznők vádolták meg szexuális visszaéléssel, ő azonban tagadta bűnösségét, és azt állította, hogy szexuális együttlétei mindig kölcsönös beleegyezésen alapultak. A tárgyalás alatt az ügyészek Weinsteint szexuális ragadozóként mutatták be, aki sorozatosan követte el a szexuális bűncselekményeket. A nőket azzal manipulálta, hogy hollywoodi karriert ígért nekik, felcsalogatta őket szállodai szobájába vagy szállására, és hatalmával és erejével visszaélve erőszakkal kényszerítette őket szexuális együttlétre.

Az itt ülő férfi nemcsak egy hollywoodi titán volt, hanem egy erőszaktevő is” – hangsúlyozta a vádat képviselő manhattani helyettes ügyész, Meghan Hast a tárgyaláson.

Harvey Weinstein a nők megmentőjeként állítja be magát

És fél attól, hogy elfelejtik őt és azt, hogy mennyit tett a nőkért a filmiparban. A szexuális zaklatásokkal vádolt producer elég érdekes interjút adott a Page Sixnek, amiben azt fejtegette, hogy ő volt az, aki régebben lehetőséget adott a női rendezőknek még azokban az időkben, amikor ez nem volt szokás.

Weinstein nem tanúskodott a saját védelmében, bár korábban újságíróknak azt mondta, hogy szándékában áll. Ügyvédje, Donna Rotunno záróbeszédében arról beszélt az esküdteknek, hogy a vádak eltúlzottak voltak, és a Weinstein ellen tanúskodó “nők voltak a felelősek a választásaikért, amelyeket a jövőbeli karrierjükért meghoztak”. Az ügyészek cáfolták, hogy a Weinsteint megvádoló tanúk nem szavahihetőek, és azt is, hogy ők volnának a felelősek az őket ért szexuális támadásokért.

A 67 éves Weinsteinnek még Kaliforniában is bíróság elé kell állnia szexuális zaklatási ügyei miatt.

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki. A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.

(MTI, Borító: newsweek.com)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/90921/pics/lead_800x600.jpg
bíróság,Harvey Weinstein,Rövidzárlat,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?