Blogolj!

Először lesz fekete zsűrielnöke a cannes-i filmfesztiválnak

1946-os alapítása óta a cannes-i filmfesztiválnak első alkalommal lesz fekete elnöke Spike Lee filmrendező és emberjogi aktivista személyében.

A szervezők keddi bejelentését követően Lee azt nyilatkozta, hogy megtiszteltetésként éli meg a döntést, valamint kiemelte, hogy a fesztivál mindig is nagy hatást gyakorolt a filmes munkájára, meghatározó elem számára, ugyanis többek között 1986-ban a megkapta a fesztivál ifjúsági díját, a Prix de la Jeunesse-t a Rendezők Kéthete szekcióban She's Gotta Have It című filmjéért, valamint majd 1989-ben már a hivatalos programban versenyzett a Szemet szemért (Do the Right Thing) című filmjével.

Spike Lee összesen hat filmjével szerepelt egyébként Cannes-ban, legutóbb 2018-ban a BlacKkKlansman című filmjével, amivel megnyerte a fesztivál fődíját. 

A rendezőként, forgatókönyvíróként, színészként, vágóként és producerként egyaránt tevékenykedő Lee-ről a fesztivál szervezői közleményükben azt írták, hogy

megközelítésmódja most érvényesebb, mint valaha. Cannes magától értetődő otthona és nemzetközi szószéke azoknak, akik (újra)felkeltik az emberek figyelmét, és állandóan megkérdőjelezik a beállítódásainkat és megkövült elképzeléseinket. Lee ragyogó személyisége garancia arra, hogy felrázza a dolgokat.

Az idei Cannes-i Filmfesztivált május 12. és 23. között rendezik meg, a versenyprogramban szereplő filmeket április közepén jelentik majd be.

(borító: Elijah Nouvelage/Invision/AP/Shutterstock)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/88908/pics/lead_800x600.jpg
Cannes,Fesztivál,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?