Blogolj!

Meghalt Ivan Passer, a Tűz van, babám! forgatókönyvírója

Meghalt Ivan Passer filmrendező, forgatókönyvíró, a cseh új hullám egyik neves képviselője, akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint az Egy szöszi szerelme vagy a Tűz van, babám!.

A család egyik barátjának tájékoztatása szerint a filmes a nevadai Renóban hunyt el 86 éves korában.

Passer tagja volt annak a filmes nemzedéknek, amely létrehozta a cseh újhullámot az 1960-as években. Forgatókönyvírója volt a Milos Forman rendezte Egy szöszi szerelme (1965) és Tűz van, babám! (1967) című filmeknek. Passer és Forman ugyanabba a bentlakásos középiskolába jártak Podebradyban a második világháború után, osztálytársuk volt a néhai cseh köztársasági elnök, Vacláv Havel is - írja az MTI. Csehszlovákia szovjet megszállása után Formannal együtt távoztak az Egyesült Államokba. Passer hazájában csak egy filmet rendezett, az 1965-ben bemutatott Intim megvilágításban címűt.

Az egyesült államokbeli pályafutását először egyetemi tanítással kezdte, később színészkurzusokat szervezett. 1971-ben rendezte Győzelemre született című filmjét a fiatal Robert de Niro szereplésével. Tíz évvel később készítette el nagysikerű Cutter útja című filmjét Jeff Bridges és John Heard főszereplésével.

Az HBO számára 1992-ben készült Sztálin című filmje Robert Duvall főszereplésével három Golden Globe-díjat is kapott. Nomád című utolsó filmjét 2004-ben rendezte Passer Szergej Bodrov orosz rendezővel együtt Kazahsztánban.

Passer 2007-ben megkapta a Cseh Oroszlán-díjat a cseh filmművészethez való hozzájárulásáért. 2008-ban pedig a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal tüntette ki.

(Borító: thewrap.com)

Címkék: Gyász, Ivan Passer
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/88750/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Ivan Passer
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?