Blogolj!

A brit filmakadémiának már most a Joker a nagy kedvence

Bár a BAFTA díjátadó csak februárban lesz, azt már látni, hogy a Joker nagy favorit, ugyanis a Joaquin Phoenix-féle mozi kapta a legtöbb, tizenegy jelölést.

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) kedden hozta nyilvánosságra a díjaira esélyesek listáját. A Joker mögött Marin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Quentin Tarantino Volt egyszer egy…Hollywood című filmje 10-10, Sam Mendes 1917 című háborús filmje 9 jelölést kapott.

Természetesen a napokban második Golden Globe-ját bezsebelő Joaquin Phoenix is jelölt lett, ahogy a szintén friss nyertes Taron Egerton (Rocketman), Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy…Hollywood), Adam Driver (Házassági történet) és Jonathan Pryce (A két pápa) is, tehát a Golden Globe-os csapat a színészek körében nem változott. Emiatt amúgy máris bírálják a brit filmakadémiát, ugyanis ha jól megnézzük, csak fehérek esélyesek a díjra.

Golden Globe 2020 - Az 1917 nyerte a legjobb film díját

Magyar idő szerint ma hajnalban adták át az Oscar előszobájának is tartott Golden Globe-díjakat. A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) díjait 77. alkalommal osztották ki a Beverly Hills-i Beverly Hilton Hotelben. A Golden Globe-ra a tavalyi filmes és sorozatos felhozatalból válogatták ki a HFPA által legjobbnak tartott darabokat egy szűkített listára, melyről az este folyamán már csak egy befutó távozhatott a szoborral.

A színésznők között is ez a helyzet, ott sincs egyetlen színes bőrű sem: Margot Robbie kétszeresen is esélyes a legjobb mellékszereplő díjára a Volt egyszer egy…Hollywoodért és a Botrányért, vele versen Scarlett Johansson a Házassági történet című filmben nyújtott alakításával, akit a Jojo Nyuszi című filmért is jelöltek.

Renée Zellweger, aki a Judy főhőseként már átvehette a Golden Globe-díjat, a brit filmakadémia díját is elnyerheti a legjobb színésznő kategóriában, amelyben Johansson mellett Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (Botrány) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok) is szerepel.

A Golden Globe-bal ellentétben a legjobb film jelölések között már nem találjuk Az írt, viszont a nyertes 1917 szerepel a listán, ahogy a Kislányomnak, Samának, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon és a Rocketman kaphat díjat. A rendezői mezőnyben viszont ott van Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Philips és a dél-koreai Pong Dzsunho.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú BAFTA szavazatai döntenek és a díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban. A műsor házigazdája Graham Norton színész, műsorvezető lesz.

(borító: Rich Fury/Getty Images)

Címkék: BAFTA, díj, Rövidzárlat
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/88586/pics/lead_800x600.jpg
BAFTA,díj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?