Blogolj!

Két héten át ingyen nézhetjük a legnagyobb filmklasszikusokat

Igazi karácsonyi ajándék a filmrajongóknak: a Filmarchívum és a Filmalap 66 filmet tett ingyen elérhetővé egészen január 5-ig.

Az ünnepek alatt mindenki egy kicsit lelassul, lenyugszik és a téli estéket előszeretettel töltjük filmnézéssel. Legyen szó dokumentumfilmről, aminációs filmről, rövid- vagy játékfilmről, mindenki megtalálja a kedvére valót, és ebben segít most a Filmarchívum és a Filmalap, akik olyan hazai klasszikusokat tettek ingyen elérhetővé, mint a Dögkeselyű, az Egészséges erotika vagy a Sose halunk meg.

Igazi filmtörténeti utazáson vehetünk részt, hiszen a lista tartalmaz olyan 1896-os budapesti felvételeket, amiket még a híres Lumiére testvérek készítettek, meg lehet nézni IV. Károly 1916-os koronázását, ami a Filmarchívum és Nemzeti Múzeum együttműködésében készült kritikai kiadás magyarázatokkal, részletes bemutatásokkal, valamint a régi nagy színészek és rendezők munkái is jelen vannak, mint például Keleti Márton Mágnás Miskája, vagy Getler Viktor Állami áruház című filmje.

Látható többek között Mészáros Márta női portréja, az Örökbefogadás, ami az Arany Medve-díjat kapta meg 1975-ben Berlinben, ahova idén februárban 4K felbontásban, teljeskörűen restaurálva tért vissza. Frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István korai filmje, az Álmodozások kora, Koltai Róbert nagysikerű vígjátéka, a Sose halunk meg, és Magyar Dezső korábban betiltott filmje, a Büntetőexpedíció. A betiltott filmek közül Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje is látható lesz.

A válogatás a gyerekekről sem feledkezik meg: a János vitéz, az Égigérő fű és a Noé bárkái is szerepel a listán.

A filmek egy része angol felirattal is elérhető, a filmlista itt található.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/87746/pics/lead_800x600.png
Filmarchívum,Magyar Nemzeti Filmalap,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?