Blogolj!

Kiosztották az Európai Filmdíjakat

A díjátadóra szombat este került sor Berlinben, A kedvenc tarolt.

Rossz szóviccel élve A kedvenc lett a kedvenc a gálán, ahol a 18. század elején játszódó Jorgosz Lanthimosz-mozi négy jelöléséből négyet díjra is váltott, azaz az év legjobb európai filmje, az év európai vígjátéka, az év európai filmrendezője és a legjobb női alakítás (Olivia Coleman, aki ezért még éve elején Oscart is kapott) díját zsebelte be. Ezzel A kedvenc volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül egynél többet elhozott.

A négy jelölést Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség cím filmje is tartotta, de csak egy kategóriában kapott díjat: a legjobb férfi alakítás Antonio Banderasé lett, aki ugyanezért már idén Cannesban is díjaztak.

Roman Polanski is a négyes jelöltek táborába tartozott, de ő járt a legrosszabbul, ugyanis a 19. századi Dreyfuss-ügyet bemutatóJ’accues (Vádolom) című mozija egy jelölést sem váltott díjra.

Az Európai Filmdíjakat először 1988-ban osztották ki, amit egyre többen emlegetnek afféle európai Oscar-díjként. A berlini gálán csaknem ezer meghívott vendég vett részt, köztük az európai filmművészet olyan alakjai, mint Wim Wenders német rendező és az EFA életműdíjának két idei kitüntetettje, Juliette Binoche francia színésznő és Werner Herzog német rendező.

Számunkra két éve volt kiemelten fontos ez az esemény, akkor ugyanis Borbély Alexandrának lehetett szurkolni, és nyert is: övé lett a legjobb női alakítás díja a Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-moziért.

A nyertesek teljes listáját itt lehet megnézni.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/87117/pics/lead_800x600.jpg
díj,Európai Filmdíj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?