Blogolj!

Gera Marina - A magyar színésznő, akinek érdemes megjegyezni a nevét

Nem mindennapi hírre ébredhetett az ország ma hajnalban, miután kiderült, hogy a hétfő este megrendezett Nemzetközi Emmy gálán egy magyar színésznő, Gera Marina nyert. Ezzel pedig bevonult a filmes történelembe, ugyanis ő az első magyar tehetség, aki megkapta ezt az óriási elismerést.

Ennek az örömteli eseménynek az apropóján cikkünkben megpróbáljuk egy kicsit közelebbről is megismertetni Gera Marinát. A színésznő 1984-ben Szegeden látta meg a napvilágot. Iskolai tanulmányait a szegedi Tisza-parti Általános Iskolában kezdte, majd a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett. 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán.

Az egyetem után Bodó Viktor társulatához, a Szputnyik Hajózási Társasághoz szerződött. Alapító tagként számos hazai és nemzetközi produkcióban is játszott több fesztiválsikert elérve. Dolgozott Grazban, Pármában és Moszkvában is. 2010-ben jött egy váltás, amikor Vajdai Vilmos TÁP Színházához csatlakozott és emellett más független színházi produkciókban is részt vett. Mások mellett a Proton Színházban Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni (2011) című díjnyertes előadásában. Sopsits Árpád filmrendező Közelebb (2012) című színházi munkájában már az egyik főszerepet tudhatta a magáénak.

Jelenet a Kezelebb! című előadásból

A színésznő már a pályája elejétől tudatosan építi karrierjét: mindig is ügyelt arra, hogy a színházi és filmes szakma is megismerje a nevét és tehetségét. Ennek köszönhetően a színpadi szerepek mellett olyan filmekben kapott lehetőséget, mint Pálfi György a Karlovy Vary Filmfesztiválon többszörösen díjazott Szabadesés (2014) című filmje, a Török Ferenc rendezte Senki szigete (2014). Emellett a sorozatok világában is kipróbálta már magát, ugyanis szerepelt az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar sorozatában, az Aranyéletben (2016) is.

Az áttörés nem is váratott sokáig magára, hiszen 2017 elején Szász Attila rábízta az Örök tél főszerepét. A gulágról szóló megrázó film tavalyi premierje óta már számos díjat bezsebelt a nemzetközi fesztiválokon: Amerikában a legjobb dráma, Európában a legjobb tévéfilm lett, valamint St. Louis-ban, Indianapolisban, Montrealban is elismerték.

Az sem mellékes, hogy az Örök tél forgatását megelőző két hónap intenzív lelki és fizikai felkészülést is jelentett a színésznő számára. Ezzel kapcsolatban a Blikk-nek adott egy korábbi interjújában elmondta, hogy

Hat-hét kilót fogytam a szerephez. Fizikailag is megterhelő dolgokat kellett végeznem, ráadásul minden jelenetben benne voltam. Nagyon megérintett ennek a nőnek a sorsa, főként az anyasága. A gyerekétől elszakítják, nem tudja, viszontlátja-e valaha. A munkatáborban ösztönösen kiválaszt egy gyenge lányt, és az oltalma alá veszi. Ebben a szélsőséges helyzetben találkozik a férfival, aki védelmet nyújt neki, és kialakul köztük egyfajta szerelem.

Ennek fényében nem is csoda, hogy az Emmy-díj átvételekor mondott köszönő beszéde érzelmesre sikeredett, melyet Magyarország köszöntésével kezdett, majd elmondta, hogy a díjat azoknak a magyar áldozatoknak az emlékére dedikálja, akik a Szovjetunióban szenvedtek.

Gera Marina jelenleg filmes karrierjére koncentrál, színészi feladatai mellett pedig saját forgatókönyvön dolgozik.

(Borító: life.hu, Fotó: fortedanse.blogspot.com)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/86583/pics/lead_800x600.jpg
díj,dráma,Gera Marina,Örök tél,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?