Blogolj!

Dokumentumfilm készült Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról

Hajdu Eszter rendezésében érkezik a Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról szóló, Siess haza, vár a mama című zenés dokumentumfim. Az alkotás szeptember 21-én, stílusosan a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban kerül majd bemutatásra.

A Siess haza, vár a mama a Miradouro Kft gyártásban készült, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A producer Mester Sándor - közölték a szervezők.

A zenész életét a díjnyertes filmrendező, Hajdú Eszter dolgozza fel, aki korábban ismerte Barta Tamást, illetve annak édesanyját, ugyanis egy épületben laktak. Hajdú Eszter édesanyja pedig haláláig gondozta Barta Tamás anyukáját. A rendező a Borsnak mesélt arról, hogy a pincéjükben talált rá azokra a fotókra, hangfelvételekre, melyek a film alapját adják, és amiket Barta Tamás és édesanyja küldött egymásnak a zenész halála előtti években.

Barta Tamás (1948-1982) a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került, játszott a csapat első, Koncert a Marson című albumán (1970).

1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, amely a magyar rockzene meghatározó csapata lett.

Az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén (Locomotiv GT - 1971, Ringasd el magad - 1972, Bummm! - 1973), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. A hetvenes évek első felében az egyik legjobb gitárosnak számított Magyarországon, emellett remek zeneszerző és énekes is volt.

1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

(Borító: life.hu)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/83687/pics/lead_800x600.jpg
Barta Tamás,dokumentumfilm,életrajz,Rövidzárlat,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?