Blogolj!

Edward Norton 50

Hihetetlen, de eljött ez a pillanat is: Edward Norton félévszázados lett. Hollywood egyik atombiztos színésze, aki bár a hírek szerint nem épp a legkellemesebb ember a forgatásokon, alakításai mindig egyet jelentenek a minőséggel.  Filmjeit alaposan megválogatja, így gyakran előfordul, hogy évekig nem is látjuk a vásznon. Nézzünk most pár klasszikus és felejthetetlen alakítást tőle.

Legbelső félelem (1996)

Nem hagyhatjuk ki ezt az 1996-os mozit, ami Norton karrierjének kezdetét is jelentette. A csupán 27 éves színész olyan mesterien alakította a gyilkossággal vádolt kórista fiút, hogy Oscar-díjra és Golden Globe-ra is jelölték, utóbbit pedig meg is kapta. Nagy falatnak tűnik elsőre Richard Gere oldalán játszani, pláne egy olyan összetett szerepet, mint az övé, de a végeredmény magáért beszél.

Amerikai História X (1998)

Norton esetében úgy tűnik nem túlzás mindig a hihetetlen és felejthetetlen jelzőket szaporítani, mert lássuk be, ha ritkán is, de nagyon jó alapanyagokhoz nyúl. Természetesen az Amerikai História X is ilyen volt, amiben egy „megtért” skinheadet alakít, aki igyekszik a neonácik és a bőrfejűek világát elhagyni. Nem meglepő módon ezért is jelölték Golden Globe-ra és Oscarra is.

Harcosok klubja (1999)

Ezt a filmet senkinek sem kell bemutatni. Senki nem számított rá, hogy a Harcosok klubja ekkorát fog ütni, igazi kultfilm vált belőle, és nem is véletlenül. Ehhez viszont nemcsak David Fincher merészsége, Brad Pitt vagánysága, hanem Edward Norton neurotikus alakítása is kellett. Tökéletes hangulat, képi világ és történetvezetés, ami egycsapásra egyik kedvenc filmes párossá változtatta Brad Pitt és Edward Norton duóját.

A felejthetetlen verekedésről nem is beszélve:

Az utolsó éjjel (2003)

Norton ebben a filmben egy olyan figurát alakít, akinek csak 24 órája van a börtönbe vonulásig. Ezalatt az idő alatt felkeresi barátait, családját és próbál elszámolni életével és lelkiismeretével, végig gondolva azt, hogy mégis mi vezetett idáig. A Spike Lee által rendezett filmben olyan színészek szerepelnek mellette, mint Philip Seymour Hoffman, Brian Cox és Rosario Dawson.

A film egyik klasszikus jelenetét pedig nem lehet kihagyni:

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (2014)

Ha lehet hinni a pletykáknak, akkor talán Norton nehéz személyiségét úgy lehet elképzelni, ahogy  Birdmanben is megmutatja azt, ráadásul ebben a filmben is színészt alakít. Alejandro González Iñárritu rendezése igazi vizuális orgia a szemnek, ráadásul ettől olyan atmoszférát teremt, hogy nehéz nem szeretni ezt a mozit.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/82561/pics/lead_800x600.jpg
szülinap,Vegyes vágott,videó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?