Blogolj!

Az évszázad meccse – 6:3, avagy játszd újra Tutti!

Egy emberként csillan fel minden idősebb focirajongó szeme, ha meghallják, hathárom. Ez a bűvös számpár 1953. óta hivatkozási pont, Tímár Péter pedig ebből a hathármas kultuszból készített filmet 1998-ban. Nem csak focirajongóknak.

Tímár Péter 6:3, avagy játszd újra Tutti! című filmje minden, amit a néző kívánhat: egyszerre sport, történelem, korrajz, szatíra, keserédes dráma, időutazás. Bár a történet 1993-ból indul, hamar 1953-ban találjuk magunkat, azon a bizonyos napon.

Az évszázad mérkőzése: az angol-magyar 1953. november 25-én délután negyed négykor kezdődött. Hónapok óra erre várt az ország. Mindenhol a készülékek köré gyülekeztek az emberek, ott is kitettek rádiót, ahol egyébként nem volt szokás az ilyesmi. Hiszen az Aranycsapat lépett pályára, az otthonukban addig veretlen angolok ellen. Bakáts tér. A kezdőrúgás előtt megjelenik egy férfi, senki sem ismeri, nem tudni honnan jött, de elrontja a szurkolás örömét, mert előre bemondja a gólokat. Minden gólja tutti, magát is így nevezi az egyén: Tutti. Helén, a kitelepítésből éppen visszatért és utcaseprői munkakört betöltő hölgy veszi pártfogásába a különös urat. Helén és Tutti együtt végigszáguldják az angol-magyar mérkőzés Szepesi-féle közvetítésének másfél óráját: italboltból borbélyüzletbe, korabeli húsboltból a Gellért-fürdőbe, egy Kossuth-díjas író budai lakásából át egy presszóba. Mivel az államvédelem is felfigyelt a fickóra, menekülniük kell. Miközben ők hárman, Helén volt vőlegényével, a presszózenész Halmival bujkálnak a rendőrség elől, zajlik az évszázad mérkőzése. De honnan tudja a gólokat? És mi lesz vele? És mi lesz velünk? Lehet, hogy nem csak a mérkőzés eredményét ismeri?!

Tímár nemcsak az erős sztorival, hanem a még erősebb szereplőgárdával – Eperjes Károly, Szalay Kriszta, Cseh Tamás, Gálffi László, Kállai Ferenc - is elérte, hogy ne csak a legendás tizenegy és a kultikus hathárom, hanem a film is a szívünkhöz nőjön.

Gyere és nézd meg a 6:3, avagy játszd újra Tutti! című filmet az idei KŐFESZTEN, ahol még több film vár augusztus 11-én.

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/82084/pics/lead_800x600.jpg
6:3, avagy játszd újra Tutti!,Kőfeszt,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?