Blogolj!

Komolyan kéne venni a k*rva időt! - Idő van

Talán kevesen tudják, de Gothár Péter Megáll az idő című klasszikusának testvérfilmje az elrugaszkodott és groteszk 1985-ös Idő van.

Az 1982-es Megáll az idő és az Idő van 1985-ből egy valós és ezáltal nyomasztó, fullasztó légkört teremtve mutatja be a Kádár korszak mindennapjait.

A történet szerint Halasi Mihály (Zala Márk) a feleségével (Lázár Kati) és gyermekeivel nyaralni indul a Trabantban a Balatonra. Halasi korábban (szexuális életüket újra működőképessé varázsolandó) vibrátort vásárolt, de a gyárban felejtette, s még be kell ugrania érte. Kijövet fegyveres harcba keveredik a gyári őrséggel, amelyik még Lenin elvtársat sem ismeri fel. A nyaralókastélyba való megérkezés után a gondnok, népünk bölcs vezérének egykori sofőrre segíti az elhelyezkedést, a bejelentkezést, a koszt megrendelését. A vibrátorban nincs elem, Ilona arcán pedig közben kinő egy elpusztíthatatlan szőrszál. Visszamennek Pestre. Mialatt Ilonával az orvosok kísérleteznek, Halasi körbejárja a várost. Szőrszál marad. Halasiék megpróbálnak együtt élni az öröknek és megszokhatónak tűnő abszurd világgal.

A szinopszisból is már kiderül, hogy az Idő van nem kimondottan a történelmi műfaj sajátosságaival bír, mindinkább abszurd és bizarr módon próbálja visszaadni mindazt, ami az adott korszakot jellemzi, egyfajta közérzet-filmként (jó példa erre Cserháti Zsuzsa Idő van című betétdalából egy részlet: „Eltelt -Istenem!- annyiszor a rohadt idő. Komolyan kéne venni a kurva időt.”) Bacsó Péter A tanújával akár párhuzamot is lehetne vonni, nem is csoda, hogy ezt a vibrátoros-szőrszálas-obszcén filmet is cenzúrázták akkoriban.

Az Idő van bár nem olyan ismert, mint 1982-es „testvére”, jelentősége és minősége vitathatatlan, amire ráerősít azt is, hogy olyan nevek szerepelnek benne, mint Lázár Kati, Bodrogi Gyula, Cserháti Zsuzsa, Ruttkai Éva, Csákányi László és Cseh Tamás.

Gyere és nézd meg az Eszmélés című filmet az idei KŐFESZTEN, ahol még több film vár augusztus 10-én.

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/81880/pics/lead_800x600.jpg
Idő van,Kőfeszt,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?