Blogolj!

A végtelen vidék ereje - Hajdúk

Szabadság, kiszolgáltatottság és a végtelen Alföld hármasával alkotott maradandót Kardos Ferenc 1974-ben a Hajdúk című filmjével.

A film első ránézésre történelmi zsánerben kaphatna helyet, de Kardos ezen túlmenően egy érdekes keveréket ad inkább a közönségnek.

Történelmi, mert térben is időben konkrétan elhelyezi a történetet: Bocskai István megbízza a szabad magyar hajdúkat, hogy egy marhagulyát hajtsanak keresztül a három részre szakadt országon át a dalmát tengerpartra, mert az állatok árából fegyvereket vásárolhatnának az osztrákok elleni függetlenségi harchoz. A hosszú út során pusztai rablók, törökök kerülnek szembe velük, majd végül egy nagyobb osztrák csapat is...

„Gulyás-western”, azaz eastern, amit ismerhetünk a Szomjas György-féle Talpuk alatt fütyül a szélből, és akár Sergio Leone westernjeiből, sodródó emberekkel, igazi antihősökkel, akik elnyomársa vannak ítélve. Mindezt pedig áthatja Jancsó Miklós szelleme is a vásznon, aminek eredményeképp a Hajdúk méltán kiemelkedő darabja a Kardos-életműnek különleges és erős atmoszférájával és nem utolsó sorban olyan nevekkel, mint Juhász Jácint és Madaras József.

Nézd meg a Hajdúk című filmet az idei KŐFESZTEN, ahol még több film vár augusztus 9-én.

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/81569/pics/lead_800x600.jpg
Hajdúk,Kőfeszt,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?