Blogolj!

A bicikli nálunk világnézet! – Szerelmes biciklisták

Nyár, csajok, Balaton. Bacsó Péter gyöngyszeme, 1965-ből. A téma és ez a hármas „jelszó” még a mai napig ugyanúgy érvényes, mint 54 évvel ezelőtt. Semmi kétség, hogy a rendező ezzel a filmjével is maradandót alkotott.

A Szerelmes biciklisták afféle melankolikus óda volt a beatnemzedék felé, akik mindent várnak az élettől, de közben nem történik velük semmi. Vagyis minden. A szerelem, a barátság, az intellektuális merengés a világ nagy dolgain, a csalódás, az utazások, a szabadság és a „lebegés” érzése.

Bacsó Péter nagyon finoman mutatja be a hatvanas évek fiataljainak minden kétségét és önfeledtségét, miközben ezt mai szemmel és aggyal is pontosan lehet értelmezni, hiába telt el félévszázad. Ehhez viszont kellettek a tehetséges fiatal színészek, olyanok, mint Tahi Tóth László, Orbán Tibor, Uri István, Káldi Nóra, Dőry Virág vagy Szilágyi Tibor, nem is beszélve a kor meghatározó dallamairól, és az „elsőkről”, azaz az Illés együttes első filmes feltűnéséről és nem utolsó sorban Bacsó Péter felfedezettjének, Cseh Tamásnak első filmzenei munkájáról.

Nézd meg a Szerelmes biciklistákat a KŐFESZTEN, ahol több film is vár augusztus 8-án.

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/76025/pics/lead_800x600.jpg
Cseh Tamás,Fesztivál,Kőfeszt,Szerelmes biciklisták,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?