Blogolj!

Életműdíjat kap David Lynch

Az életműdíjat olyan művészek kapják, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a filmiparhoz, ám eddig nem kaptak Oscar-díjat.

Az amerikai filmrendező mellett még Wes Studi cseroki-amerikai színész és Lina Wertmüller olasz filmrendező kap életműdíjat, Geena Davis színésznő pedig a Jean Hersholt Humanitárius-díjat veheti át az Akadémiától októberben, a Kormányzók Bálján.

A 73 éves Lynchet négyszer jelölték már Oscar-díjra, de egyszer sem vehette át az aranyszobrot.  Az elefántember-ért a legjobb rendező, valamint a ma már a legjobb adaptált forgatókönyv elnevezésű kategóriában volt esélyes az elismerésre. A Kék bársony és a Mulholland Drive - A sötétség útja című filmekért a legjobb rendezők mezőnyében volt esélyes

A 71 éves Studi maga soha nem kapott még jelölést, viszont több Oscar-díjra jelölt, vagy Oscar-díjas alkotásban, is szerepelt, mint például a Farkasokkal táncoló, Az utolsó mohikán vagy a Geronimo – Az amerikai legenda. A 90 éves Wertmüller 1976-ban első nőként volt esélyes a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra a Világszép Pasqualino című filmjéért.

A 63 éves Davis a nemek közötti egyenlőség megvalósulásáért tett erőfeszítései, köztük a Geena Davis Institute on Gender in Media nevű non-profit szervezet és a sokszínűségre fókuszáló Bentonville Filmfesztivál megalapításáért kapja a Jean Hersholt Humanitárius-díjat.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/73933/pics/lead_800x600.jpg
David Lynch,díj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?