Blogolj!

Magyar film napja: Törőcsik Mari és Szeleczky Zita-filmekkel készül az Uránia

Második alkalommal hirdeti meg a Magyar Nemzeti Filmalap A magyar film napját, amelyhez az Uránia idén is kapcsolódik április 30-án.

A filmünnepre idén Szeleczky Zita- és Törőcsik Mari-sorozattal készül a filmszínház, a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésével.

Törőcsik Mari a háború utáni magyar film világszerte ismert arca, több mint száznyolcvan alkotásban szerepelt, többek közt olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Fábri Zoltán, Keleti Márton, Máriássy Félix, Várkonyi Zoltán, Jancsó Miklós, Makk Károly vagy Maár Gyula. A művész kivételes pályája elismeréseként márciusban Kossuth Nagydíjban részesült, ebből az alkalomból indítja el az Uránia a háromrészes Törőcsik Mari-válogatást. 

A sorozatot a filmünnepen a Déryné, hol van? című 1975-ben készült film indítja, amelyért Törőcsik Mari megkapta Cannes-ban a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. A sorozat folytatásában május 11-én az 1958-as Édes Annát vetítik, majd a Gárdos Péter rendezte, 1986-os Szamárköhögéssel zárnak május 31-én.

A húsz éve elhunyt Szeleczky Zitáról halála évfordulója miatt emlékezik meg sorozattal a filmszínház. A színésznő 1936 és 1944 között mintegy huszonhat magyar filmben játszott. A háború vége előtt elhagyta az országot, és 1990-ig nem tért vissza szülőföldjére, hivatását azonban az emigrációban is folytatta, színházat szervezett és világszerte vállalt fellépéseket magyar közösségek előtt.

A Szeleczky-sorozat nyitódarabja az 1940-ben Nádasdy Kálmán rendezte Gül Baba lesz, majd május 16-án, a korszak egyik legnépszerűbb magyar filmje, a Balogh Béla által készített Rózsafabot lesz látható. A válogatás harmadik darabját, a Kalmár László rendezte Sziámi macskát május 23-án vetítik, és május 30-án, a sorozat záró epizódjában pedig a Zenélő malom kerül műsorra.

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/71956/pics/lead_800x600.jpg
magyar film napja,Rövidzárlat,Törőcsik Mari
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?