Blogolj!

Az Akadémiát nem érdeklik Polanski próbálkozásai

A rendezőnek nem sikerült visszakerülnie a pikszisbe.

Mint ahogy többször is írtunk róla, Roman Polanskit tavaly zaklatási ügye miatt kirúgta az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS), ami miatt többször is perelt – legutóbb egyhete nyújtotta be a papírokat – de az Akadémia hajthatatlan.

Roman Polanski beperli a Filmakadémiát

Roman Polanskit még tavaly zárta ki köreiből az Akadémia. A rendező vissza akarja kapni tagságát és perel. A szexuális erőszakkal vádolt rendezőt a Weinstein és MeToo-botrány csúcsán rúgták ki a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiából (AMPAS) Bill Cosby-val együtt, akkor ő fellebbezett a döntés ellen, viszont januárban azt elutasították.

A Polanski kizárását övező eljárás korrekt és indokolt volt

 - fogalmazott az akadémia, hangsúlyozva, hogy nem változtat korábbi döntésén - írja a Variety című filmes portál.

A testület igazgatósága tavaly májusban döntött a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai, Bill Cosby komikus és Roman Polanski kizárásáról. Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.

A 85 éves Polanski Kalifornia államban múlt héten benyújtott keresete szerint a testület nem a protokoll szerint járt el, amikor majdnem egy évvel ezelőtt kizárta soraiból. Az Oscar-díjas filmkészítő kizárásának visszavonását, valamint a kereset benyújtásával járó összes költségének fedezését kéri az akadémiától.

"Az eljárás korrektségét illetően indítottunk pert" – mondta múlt pénteken Polanski ügyvédje, Harland Braun, aki már 2018-ban jelezte a filmakadémia elnökének írt levelében, hogy Polanski kész jogi lépéseket tenni az ügyben.

Az akadémiai tagság felfüggesztéséről vagy a kizárásról való döntéshez az illetékes 54 tagú bizottság kétharmados szavazattöbbségére van szükség. A filmakadémia szóvivője nem nyilatkozott arról, hogy a testület miként fogja kezelni a rendező keresetét.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/71874/pics/lead_800x600.jpg
Roman Polanski,Rövidzárlat,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?