Blogolj!

Holnap startol az 5. Magyar Filmhét

Hétfőn kezdődik a Magyar Filmhét, amelyen a kísérő programokkal együtt mintegy 200 filmet vetítenek a Corvin moziban. Az eseményen öt színművész életműdíjat kap.

A díjakat első alkalommal az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén adják át: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera művészi pályáját ismeri el életműdíjjal a filmhetet szervező Magyar Filmakadémia Egyesület.

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával, április 22. és 27. között megvalósuló eseményről Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke a az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: az egyesület öt évvel ezelőtti megalakulásakor felvetődött az életműdíj gondolata, amelynek átadására az idén nyílik először lehetőség. A tervek szerint a filmakadémia a következő években is öt-öt művészt részesít életműdíjban.

Életműdíjakat adnak át az 5. Magyar Filmhéten

Magyar Filmhétből ez lesz az ötödik, de életműdíjak átadására csak most először kerül sor. Az elismeréseket öt színész kapja, akiknek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén először életműdíjjal méltatja. Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén, azaz április 22-én veszi át az elismerést a Corvin moziban.

Idén először az egyre népszerűbb televíziós sorozatok is helyet kaptak a filmhét programjában. A magyar mozgóképiparnak jelentős szegmensét képviseli a műfaj, ezért gondoltak arra, hogy az idén díjat adnak a sorozatoknak is.

Arról beszélt, hogy az idén 44 díjat adnak át a televíziós forgalmazású filmeknek és alkotóiknak. Az elismeréseket a Pesti Vigadóban vehetik át a díjazottak április 27-én. A játékfilmes műfajban 19 elismerést osztanak ki, a díjátadót a Vígszínházban tartják április 28-án.

Rekord számű alkotást neveztek az 5. Magyar Filmhétre

Ez pedig kétszáz filmet és minden eddiginél több nevezést jelent. Az 5. Magyar Filmhetet április 22-27. között rendezik meg a Corvin moziban. Február elsején lezárult a nevezési határidő, ahová a 2018. január 1. - 2018. december 31. között mozi és televízió forgalmazásban vagy fesztiválon bemutatott filmeket lehetett nevezni, játékfilm, tévéfilm, televíziós sorozat, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film kategóriákban.

Novák Emil elmondta: az elmúlt 10 évben nagyon erős a közönségre fókuszáló műfaji filmek megjelenése, de az alkotói filmek is megjelennek a kínálatban. A magyar film nemcsak itthon, hanem a nemzetközi piacokon is jelen van, a külföldi forgalmazók és fesztiválok is keresik a magyar alkotásokat.

Az 5. Magyar Filmhéten a televíziós forgalmazású filmek - tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok - ingyenesen, a mozifilmek pedig kedvezményes, 500 forintos áron tekinthetők meg a Corvin moziban.

(Borító: mafsz.hu)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/71709/pics/lead_800x600.jpg
Magyar Filmhét,Magyar Nemzeti Filmalap,mozi,Moziba be!,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?