Blogolj!

A képek mágusa - Ragályi Elemér 80

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, forgatókönyvíró és rendező, a magyar operatőri iskola egyik legkiemelkedőbb alakja.

Számos időtálló alkotást köszönhetünk Ragályi Elemérnek, amiből most egy párat felelevenítünk:

A filmes 1970-ben Gaál Istvánnak fényképzete a Magasiskola című parabolafilmet, amely Mészöly Miklós azonos című kisregényéből készült.

Szintén Ragályi kézjegyét jegyzi az 1973-as Régi idők focija is, a filmnél Sándor Pál rendező instrukcióit követte, kamerája előtt pedig olyan színészek állhattak, mint Garas Dezső vagy Kern András.

1979-ban szintén Sándor Pál kedvéért ragadott kamerát, akkor a Szabadíts meg a gonosztól című filmdrámát készítették el közösen, újfent olyan kiváló szereplőkkel, mint Garas Dezső, Psota Irén, Kern András vagy Kútvölgyi Erzsébet.

1990-ben Xavier Koller svájci rendezővel dolgozott együtt A remény útja című filmdrámán, amely 1991-ben nem kisebb elismerésben részesült, mint a Legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjban.

Ragályi Elemér mit sem vesztett tehetségéből az elmúlt évtizedek során, ennek köszönhetően pedig 2012-ben Szabó Magda Az ajtó című könyvének filmadaptációján dolgozhatott. Ráadásul egy olyan világsztárral is együtt forgathatott, mint Helen Mirren. 

Na meg persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a Queen együttes budapesti fellépésről készült filmnek is ő volt az operatőre, amiért szintén csak hálásak lehetünk neki.

Ragályi Elemér 1974-ben Balázs Béla-díjat, 1985-ben kiváló művész címet, 1991-ben Kossuth-díjat kapott. A Magyar Filmszemlén hat alkalommal kapta meg a legjobb operatőrnek, 2008-ban pedig a Nincs kegyelemért a legjobb rendezőnek járó díjat. Megkapta a Cable Ace-díjat (az Amerikai Operatőrök Szövetségének televíziós díját). 1996-ban a Raszputyin című tévés filmprodukció operatőri munkájáért a tévés Oscarnak tartott Emmy-díjjal jutalmazták.

(Borító: magyar.film.hu)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/71592/pics/lead_800x600.jpg
Ragályi Elemér,szülinap,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?