Blogolj!

Felújított Oscar-jelölt magyar filmet vetít az M5 csatorna

Teljeskörű digitális felújításon esett át a Jób lázadása című film, amit kedd este sugároz az M5-ös csatorna.

Kabay Barna és Gyöngyössy Imre 1983-as filmjét a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték az Oscarra, amit végül a Fanny és Alexander kapott meg.

A Jób lázadása a második világháború alatt játszódik, főszereplője Zenthe Ferenc és Váradi Hédi, akik egy gazdag zsidó házaspárt alakítanak. A történet szerint a pár örökös híján örökbe akarnak fogadni egy gyereket, akikre ráhagyhatják vagyonukat. A film különlegessége, hogy egy gyerek szemszögéből ábrázolja a zsidóság üldöztetését és deportálását.  

A Filmarchívum igazgatója, Ráduly György az MTI-nek elmondta: a teljes munka két hónapig tartott és különböző munkafázisokban 30 ember dolgozott rajta. A Jób lázadásának restaurálása része az 2017-ben indított hosszú távú filmdigitalizációs és filmfelújítási programnak.

A film látványvilágának helyreállítását, a digitális fényelést a Jób lázadása operatőre, Szabó Gábor és fénymegadója, Regéczy Viola részvételével végezték el. A filmből készült mozis vetítésre alkalmas és televíziós minőségű fényelt verzió is.

Az elmúlt két évben csaknem 60 film restaurálása zárult le, jelenleg mintegy 30 film restaurálási munkálatai folynak párhuzamosan. Idén végzik el emellett Gothár Péter Megáll az idő, Mészáros Márta Napló gyermekeimnek, Gaál István Sodrásban, Bereményi Géza Eldorádó, Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének felújítását is.

Címkék: Rövidzárlat
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/71498/pics/lead_800x600.jpg
Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?