Blogolj!

A tévében is bemutatják a vajdasági Petőfi-brigádról készült dokumentumfilmet

Nem mindennapi feladatra vállalkozott Lavro Ferenc és Lavro-Gazdag Olga, amikor belevágott a "A brigád" című dokumentumfilm elkészítésébe, ugyanis az 50 perces projekt a 2. világháború utolsó hónapjaiban működő vajdasági Petőfi-brigád harcosainak állít emléket.

A hiánypótló alkotás szerzői ideológiától mentesen igyekszik feldolgozni a Petőfi-brigád történetét, méghozzá az egykori katonai egység visszaemlékezéseivel, valamint szakértőkkel készített interjúk alapján.

Mi is az Petőfi-brigád?  A brigád egy alig hat hónapig létező, főként vajdasági magyar parasztokból és munkásokból toborzott katonai alakulat a II. világháborúban. Körülbelül 1500 főből állt. Fegyverek és felszerelések nélkül küldték őket a szlavóniai frontra, a hivatalos magyarázat szerint, hogy Jugoszlávia többi nemzetiségeivel együtt harcoljanak a fasizmus ellen. Egyes vélemények szerint viszont a jugoszláv partizánok gyakorlatilag golyófogóként használták őket, így akarták megbüntetni a vajdasági magyarokat az újvidéki razziáért.

"A brigád" - A vajdasági Petőfi-brigád története március 10-én, 21:35-től lesz látható a Duna World műsorán, így mi is megtudhatjuk, hogy az alkotók valóban méltó módon dolgozták-e fel a történelemnek ezt az elhanyagolt szegmensét. Ha pedig esetleg valaki lemaradna róla: a vasárnapi adás után még hét napig elérhető lesz a Médiaklikken is.

(Borító: ntf.hu)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/69975/pics/lead_800x600.jpg
dokumentumfilm,Rövidzárlat,történelmi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?