Blogolj!

Kiakadt Spike Lee, amikor kiderült, melyik film kapta az Oscar-díjat

Spike Lee rendező

Spike Lee sosem a nyugodt vérmérsékletéről és visszahúzódó természetéről volt híres.

Bár Spike Lee rendezőnek is volt oka ünnepelni az Oscar-gálán, ugyanis a legjobb adaptált forgatókönyv díját hazavihette a Csuklyások című filmjéért, mégsem volt felhőtlen az öröme.

Nagyobb meglepetések nélkül zárult az idei Oscar-gála

Túlvagyunk a 91. Oscar-díjátadón is, és bár a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a mostani átadó pörgősebb és izgalmasabb legyen, ez nem igazán sikerült. Ez lehet attól, hogy semmi nagyobb meglepetés nem volt a gálán, azaz minden rendben zajlott, szinte borítékolhatók voltak a főbb kategóriák győztesei és lehet attól, hogy az Akadémia mégsincs a helyzet magaslatán, és egyszerűen nem tud igazán szórakoztató show-t szervezni.

Amikor a gála végén kiderült, hogy a legjobb filmért járó Oscar-díjat a Zöld könyv kapta, akkor Lee fogta magát, és látványosan kivonult a teremből. Vagyis csak akart volna, ugyanis a személyzet ezt nem engedte, és visszakísérték a helyére.

Fordított Miss Daisy sofőrje, azaz a Zöld könyv főszereplői: Viggo Mortensen é Mahershala Ali

A rendezőnek persze nemcsak azért esett rosszul a Zöld könyv győzelme, mert így a Csuklyások hoppon maradt, hanem mert a történelem ismétlődni látszott. Spike Lee a gála utáni sajtótájékoztatón meg is jegyezte:

El vagyok átkozva. Valahányszor valaki valakit fuvaroz, veszítek. De most legalább változott az üléssorrend.

Ezzel ugyanis arra az esetre utalt, amikor szintén jelölve volt a Szemet szemért című filmjével 1990-ben, de a díjat a Miss Daisy sofőrje kapta, ahol a Zöld könyvhöz hasonlóan szintén egy fehér és egy színes bőrű a főszereplő, akik egyre közelebb kerülnek egymáshoz a történet során, ezzel a rasszizmus által épített falakat szépen lassan lebontva.

Lee ennél többet nem mondott, és még a gála előtt megfogadta, hogy nem fog a Zöld könyvről beszélni, de azért egy kicsit odaszúrt:

akár nyertünk, akár nem, ez a film ki fogja állni az idő próbáját a történelem helyes oldalán állva.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/69363/pics/lead_800x600.jpg
Oscar-díj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?