Blogolj!

Meghalt Bruno Ganz, Hitler megszemélyesítője

Hetvenhét éves korában Zürichben meghalt Bruno Ganz színész, aki bár színházi színészként kezdte pályafutását, sikeres mozifilmekben szerepelt és lett világhírű.

Ganz a hetvenes években indította be karrierjét Göttingenben, Brémában majd később Zürichben folytatta. Számos kiváló rendezővel dolgozott, többek között Wim Wenders (A brazíliai fiúk), Werner Herzog (Nostferatu: Az éjszaka fonatomja), Francis Ford Coppola (Csalóka ifjúság) és Ridley Scott (A jogász) is dirigálta.

Az igazi hírnevet Oliver Hirschbiegel A bukás – Hitler utolsó napjai című film címszerepével szerezte meg, egyik utolsó filmszerepét Lars von Trier A ház, amit Jack épített című filmjében láthattuk.

Hullákból várat - A ház, amit Jack épített

Kitiltása után ezzel a filmmel tért vissza Cannes-ba Lars von Trier, a botrányhős, a mesteri rendező, akinek filmjei megbotránkoztatók, meghökkentők és mindenki kiakad tőlük. A ház, amit Jack épített című film esetében sem volt ez másként, rosszullétek és moziteremből való kivonulások övezték a vetítéseket.

Bruno Ganz 1996-ban megkapta az Iffland-gyűrűt, amit a legkiemelkedőbb német nyelvű színpadi színészek kapnak, 2004-ben az Európai Filmdíjat, 2010-ben pedig az európai életműdíjat vehette át.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/68982/pics/lead_800x600.jpg
Bruno Ganz,Gyász,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?